Is duurzaamheid van de Braziliaanse landbouwsector te verkopen?

28/09/2007 17:42



Solidaridad



Op maandag 1 oktober 2007 vindt er een persconferentie plaats in Rotterdam van een belangrijke pleitbezorgers van de Braziliaanse grootschalige landbouw. Abiove vertegenwoordigt bedrijven die verantwoordelijk zijn voor 72% van alle soja die in Brazilië verhandeld wordt. Zij zijn op 'promotietour' in Europa met als doel het idee weg te nemen bij Europese bedrijven, overheden, consumenten en maatschappelijke organisaties dat er sociale en milieuproblemen ontstaan door de immer groeiende Braziliaanse landbouwsector. Een negatief imago kunnen ze niet gebruiken, want dat kan hun positie op de wereldmarkt sterk beïnvloeden. De Nederlandse sojacoalitie is er nog niet van overtuigd dat Abiove duurzaam opereert en pleit voor een algeheel ontbossingsmoratorium in Brazilië.

Grootschalige landbouw wordt steeds belangrijker voor Brazilië en de rest van de wereld. De vraag naar Braziliaanse landbouwproducten groeit. Nederland is na China de grootste soja-importeur ter wereld. Ook is er internationaal steeds meer vraag naar biobrandstoffen, waaronder ethanol, gedestilleerd uit o.a. Braziliaans suikerriet.

De Nederlandse sojacoalitie, een groep van Nederlandse maatschappelijke organisaties, maakt zich zorgen over de zeer negatieve gevolgen van de grootschalige landbouw op mens en milieu. Braziliaanse kleinschalige boeren en waardevolle ecosystemen moeten wijken voor grootschalige monocultuur; gebruik van pesticiden vervuilt rivieren en bedreigt de gezondheid van de bevolking; veranderingen in regionale regenval bedreigen de productiviteit op het land; slechte arbeidsomstandigheden leiden tot sociale onrust. Daarnaast is in de afgelopen vier decennia meer dan de helft van de Cerrado, de bossavanne in centraal Brazilië, verdwenen door veeteelt en sojaproductie. Door de toenemende vraag naar biobrandstof, wordt de Cerrado nu ook gekapt voor suikerriet. Als de ontbossing zo door gaat is er in 2030 geen Cerrado-vegetatie meer aanwezig.

Volgens Abiove kan de hoeveelheid soja die in Brazilië geproduceerd wordt in de komende 3 tot 4 jaar worden verdubbeld, met name in de Cerrado. Abiove laat weten dat de landbouwsector steeds meer aan het verduurzamen is. Zo nemen ze deel aan diverse multistakeholder overleggen als de Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja en de Ronde Tafel voor Duurzame biobrandstoffen. In deze overleggen worden mondiale duurzaamheidstandaarden ontwikkeld. Deze processen kunnen volgens de Nederlandse sojacoalitie van belang zijn, maar slechts als deze standaarden hoog genoeg zijn. Omdat het nog enige jaren gaat duren voordat deze Ronde Tafels resultaat opleveren moet er ook nu al actie worden genomen.

Abiove heeft afspraken gemaakt geen soja te betrekken uit recent ontbost Amazonewoud. De sojacoalitie zal in een gesprek met Abiove pleiten voor een snelle uitbreiding van dit ontbossingsmoratorium naar andere kwetsbare gebieden zoals de Cerrado, met andere producten als suikerriet, en de bescherming van inheemse volken en traditioneel landgebruik.





http://www.sojacoalitie.nl