Gemeente Reimerswaal


Berichten uit de raad

Geplaatst op: 01-10-2007

Kort verslag van de besluiten van de gemeenteraad van Reimerswaal. De gemeenteraad van Reimerswaal wil u graag informeren over de het bestuur van uw gemeente. In dit artikel treft u een overzicht van de besluiten, die bekrachtigd zijn in de meest recente raadsvergadering. De agenda van de raadsvergaderingen kunt u raadplegen in de bibliotheek, het gemeentehuis of op de gemeentelijke website. Via die wegen kunt u ook de notulen van de raadsvergaderingen raadplegen. Heeft u tips, adviezen of vragen voor de gemeenteraad, dan kunt u deze altijd melden bij de raadsgriffier, T. Jansen. Hij is bereikbaar via telefoon (0113) 395 355) of mail (t.jansen@reimerswaal.nl). U kunt hem ook benaderen via de gemeentelijke website.

Besluitraad van 25 september 2007 van de gemeenteraad' van Reimerswaal

Interpellatiedebat en moties naar aanleiding van onderzoek naar een havengebonden bedrijfsterrein
De raad heeft in deze vergadering gesproken over het onderzoek van de provincie naar een havengebonden bedrijfsterrein langs het kanaal door Zuid-Beveland, ten westen van Kruiningen, de huisvesting van havengebonden bedrijven uit Goes aldaar en de suggestie van de Commissaris van de Koningin voor de vestiging van een overslagterrein gericht op spoor-, vaar - en autowegen (multi-modaal) binnen de gemeente Reimerswaal. De heer Jumelet, van de fractie van de ChristenUnie had naar aanleiding van de uitlating van de Commissaris, mevrouw Peijs, een verzoek voor een interpellatiedebat ingediend. Tijdens dit debat kreeg hij gelegenheid het college te bevragen over het onderzoek naar een dergelijk "nat" industrieterrein, de eventuele locaties daarvan en de eventuele combinatie met de suggestie van mevrouw Peijs.
Er was veel publieke belangstelling voor dit agendapunt. De raadsleden hebben voorafgaand aan de vergadering diverse brieven van individuele ondernemers en de ondernemersvereniging ontvangen. De ondernemersverenging, alsook de heer Baas, ondernemer uit Hansweert, hebben gebruik gemaakt van het spreekrecht. De raad werd daarbij opgeroepen om open te staan voor de economisch aantrekkelijke kansen van een "nat" industrieterrein met containeroverslag en een aansluiting op spoor-, auto- en waterwegen.
Op basis van de beantwoording door het college heeft de heer Jumelet (CU) een motie ingediend. Een tweede motie, waarin hij de raad voorstelde om eventuele plannen op de nu beoogde locatie in de polder ten westen van Kruiningen sowieso af te wijzen, heeft hij omgezet in een standpuntverklaring. De motie die hij wel indiende betrof een pleidooi voor het uitbreiden van het onderzoek van de provincie. Deze motie werd echter verworpen door alle andere partijen. Tijdens de behandeling van deze motie hebben de heer Weststrate van de fractie Leefbaar Reimerswaal en de heer Verburg van de PvdA (mede namens SGP en CDA) ook moties ingediend. De motie van de heer Weststrate betrof een eis van de gemeente om te participeren in het onderzoek. Deze motie werd met steun van de ChristenUnie en LR verworpen. De motie van PvdA, SGP en CDA nam de oproep van de heer Jumelet met andere bewoordingen over door de gedeputeerde staten van Zeeland te verzoeken hun onderzoek uit te breiden door niet alleen naar de nu beoogde polder te kijken en ook de suggestie van een overslagterrein te betrekken in het onderzoek.

Verder heeft de raad in deze vergadering:


- de notulen vastgesteld van de vergaderingen van de opinieraad van 14 augustus 2007 en
de besluitraad van 21 augustus 2007


- unaniem ingestemd met het gewijzigde voorstel voor het baggeren van de havens in Yerseke
Het college had voorgesteld de kosten in eerste instantie te dekken uit de algemene reserve en vervolgens deze reserve gedurende vijf jaar vanuit de egalisatie reserve voor de havens aan te vullen. De SGP heeft dit deel van het voorstel geamendeerd, door voor te stellen dat de kosten in 1 keer totaal ten laste van de egalisatiereserve voor de havens komen. Dit amendement werd naast de SGP gesteund door de CU, LR en PvdA. Vervolgens is het aangepaste voorstel unaniem aangenomen.


- unaniem ingestemd met de investering voor de uitbreiding van het dorpshuis Luctor et Emergo voor de huisvesting van de Stichting Sociaal Cultureel Werk Senioren Reimerswaal (SSCWSR) De huisvesting van deze activiteiten in het dorpshuis is een alternatief voor de huidige huisvesting in De Vliedberg in Rilland. Tijdens de beraadslaging is vastgesteld dat bij de aankondiging van dit onderwerp ten onrechte het beeld is ontstaan dat een onverwachte of buitensporige huurverhoging door De Vliedberg aanleiding is voor de verhuizing. Echter, de toegenomen huisvestingskosten voor deze activiteiten zijn in historisch perspectief geheel te verklaren. De raad stelde er prijs op dat de suggestie van "onrecht" van de zijde van de Vliedberg bij deze ongedaan worden gemaakt.


- unaniem ingestemd met de overdracht van woonwagenstandplaatsen in Midden- en Noord-Zeeland aan de woningcorporaties.

Verder heeft de raad kennisgenomen van 3 ingekomen stukken en 5 mededelingen. Een overzicht daarvan kunt u raadplegen op de website of in het gemeentehuis.

De woordelijke notulen van deze vergadering zullen, naar verwachting, worden vastgesteld in de volgende besluitraadsvergadering (30 oktober 2007).

' 2 leden van de raad waren afwezig (één van het CDA en één van de SGP). Er konden dus 17 stemmen worden uitgebracht.