Provincie Noord-Holland

Zeewering te zwak, snel maatregelen nodig


1-10-2007

Het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de provincie Noord-Holland dringen bij staatssecretaris Tineke Huizinga-Heringa aan op een snelle extra zandsuppletie voor de kust bij Petten. De zeeweringen blijken op die plaats niet veilig genoeg.

Uit onderzoek blijkt dat de faalkans van de Hondsbossche en Pettemer Zeewering veel groter is dan de vastgestelde 1 op 10.000. Voor het gedeelte van de zeewering tussen de overgangen met de duinen ligt die kans tussen de 1 op 100 en de 1 op 800. Voor de overgangen is dat 1 op
1.000 tot 1 op 4.000. Het onderzoek is uitgevoerd in verband met de voorgenomen structurele versterking van de zeeweringen.

Het hoogheemraadschap en de provincie vinden de cijfers zo zorgelijk, dat ze direct maatregelen nodig vinden. Dijkgraaf Monique de Vries en gedeputeerde Rinske Kruisinga hebben dit de afgelopen weken nadrukkelijk aangekaart bij staatssecretaris Tineke Huizinga-Heringa en hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat in Noord-Holland Max de Groot. Ze hebben er met klem op aangedrongen de vereiste maatregelen vóór het aankomende stormseizoen uit te voeren.

Om de grote kans op overstroming te verkleinen is het noodzakelijk dat Rijkswaterstaat zo snel mogelijk de vereiste zandsuppletie voor de zeewering uitvoert en in stand houdt. Het extra zand maakt het water voor de kust ondieper, waardoor de golven minder hoog worden.

Zo kan de periode tot de definitieve dijkverbetering worden overbrugd.