Universiteit Nyenrode

Ruud Vergoossen: IFRS niet verplichten voor het MKB

Breukelen, 1 oktober 2007 De IFRS-regels voor externe financiële verslaggeving moeten niet verplicht worden gesteld voor het MKB. Dat stelt prof.dr. Ruud Vergoossen RA vanmiddag bij het aanvaarden van zijn leerstoel Externe Verslaggeving aan de Nyenrode Business Universiteit. Het verplicht toepassen van de internationale financiële verslaggevingsregels leidt voor het MKB tot hogere administratieve lasten en heeft voor de bedrijven zelf weinig nut.

Vergoossen: De Europese Commissie moet zich niet laten verleiden om het midden- en kleinbedrijf in de Europese Unie te verplichten de IFRS-regels toe te passen. Internationale regelgeving voor de externe financiële verslaggeving van het MKB is onnodig en ongewenst. Vermogensverschaffers hebben er geen behoefte aan en het leidt tot hogere in plaats van lagere administratieve lasten. Wat is het nut van het vergelijkbaar maken van de externe financiële verslaggeving van de bakker-om-de-hoek in Nederland en Tjechië?

De IASB heeft IFRS-regels voor het MKB gepubliceerd. Deze zijn afgeleid van de IFRS-regels die al sinds enkele jaren in de Europese Unie moeten worden toegepast door het beursgenoteerde bedrijfsleven.

IFRS moet wereldstandaard worden voor het multinationale bedrijfsleven

Vergoossen is van mening dat de IASB zich uitsluitend moet richten op de verslaggevingsregels voor de ondernemingen die een beroep doen op de openbare kapitaalmarkt die zich steeds meer globaliseert. Vergoossen: Het multinationale bedrijfsleven heeft behoefte aan een wereldstandaard voor de externe financiële verslaggeving. De Europese Unie dreigt echter dit hogere doel van de IFRS uit het oog te verliezen. Het gecompliceerde goedkeuringsproces in de Europese Unie zal vroeg of laat leiden tot amendementen waardoor er een Europese versie van de IFRS-regels ontstaat en dat terwijl de Amerikanen op het punt staan om de originele IFRS-regels te accepteren.

IFRS moet geen grondslag zijn voor belastingheffing Vergoossen tekent in zijn oratie ook bezwaar aan tegen het idee om IFRS als grondslag te nemen voor de heffing van de vennootschapsbelasting in de Europese Unie. Vergoossen: Bij de informatieverstrekking op basis van IFRS spelen marktwaarden en subjectieve inschattingen een belangrijke rol. De fiscale winstbepaling is daarentegen gediend met objectieve normen. Bovendien kan belastingheffing over ongerealiseerde winsten tot liquiditeitsproblemen leiden. Ook hekelt Vergoossen het feit dat de regels voor belastingheffing dan niet meer op een democratische wijze worden bepaald, maar dat dat feitelijk in handen wordt gegeven van de IASB.

Over Ruud Vergoossen
Ruud Vergoossen is participant bij BDO CampsObers Accountants & Adviseurs en is daar directeur Vaktechniek. Naast hoogleraar aan de Nyenrode Business Universiteit is hij ook hoogleraar aan de Universiteit Maastricht. Hij was eerder directeur Vaktechniek van het Koninklijk Nederlands Instituut van Registeraccountants (NIVRA). Vergoossen is gepromoveerd aan de Vrije Universiteit op het onderwerp Accounting Changes and the Use of Financial Statements: A Study among Investment Analysts. Hij heeft een groot aantal nationale en internationale publicaties op zijn naam staan. Ook is hij onder meer lid van de redacties van Management Control & Accounting en het Maandblad voor Accountancy en Bedrijfseconomie.

Over Nyenrode
De Nyenrode Business Universiteit is opgericht door het bedrijfsleven en behoort tot de oudste en meest vooraanstaande business schools en business universiteiten van Europa. Nyenrode bereidt mensen met talent en ambitie voor op leidende functies in een internationale omgeving. Daarbij wordt grote waarde gehecht aan maatschappelijk bewustzijn en duurzaam ondernemerschap. De universiteit biedt masteropleidingen op het gebied van bedrijfskunde, en NIVRA-Nyenrode verzorgt opleidingen op verschillende niveaus op het gebied van accountancy en controlling. Centraal in de onderwijsfilosofie van Nyenrode staat de combinatie van kennisoverdracht, praktijkervaring en ontwikkeling van sociale vaardigheden. Deze combinatie ziet de universiteit, en met haar het bedrijfsleven, als cruciaal voor het succesvol zijn in leidinggevende posities. Het Part-time MBA programma behaalde in juni 2006 een toppositie in Nederlandse ranglijsten en het International MBA programma stond in januari 2007 in de Financial Times Global MBA rankings top 100.

Nyenrode ontwikkelt daarnaast executive programmas voor het ambitieuze MKB en beursgenoteerde Nederlandse ondernemingen. De Nyenrode Research Group coördineert het wetenschappelijk onderzoek van de universiteit, waarbij de toepasbaarheid van dit onderzoek nauwlettend in het oog wordt gehouden.

Zie voor meer informatie www.nyenrode.nl

EINDE BERICHT