Gemeente Winschoten


Sanering voormalige vuilstort Meidoornlaan Winschoten

Sanering voormalige vuilstort Meidoornlaan Winschoten College van B&W besluit genomen over saneringsvariant

Om te komen tot de sanering van de voormalige vuilstort aan de Meidoornlaan heeft het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Winschoten op 25 september jl. besloten om aan de gemeenteraad het voorstel te doen saneringsvariant 2 uit het saneringsonderzoek van Royal Haskoning nader uit te werken in een saneringsplan.

Om in navolging van de door de provincie Groningen afgegeven beschikking omtrent ernst en spoedeisendheid voor 1 januari 2008 een saneringsplan gereed te hebben voor de voormalige vuilstort aan de Meidoornlaan, is door Royal Haskoning in opdracht van de gemeente Winschoten een saneringsonderzoek uitgevoerd. In het saneringsonderzoek worden vijf saneringsvarianten beschreven: een minimale variant, een multifunctionele variant en drie tussenvarianten.

Volledige sanering van de vuilstort behoort normaliter niet tot de financiële mogelijkheden. Echter het bedrijf Multi Purpose Industries heeft aangegeven hiervoor innovatieve en minder kostbare mogelijkheden te zien. Het bedrijf Multi Purpose Industries heeft daarom in opdracht van de provincie Groningen een haalbaarheidsstudie uitgevoerd naar de volledige sanering van het stort. Om dit voorstel uit te kunnen werken heeft de gemeente Winschoten hier financieel aan bijgedragen.

De onderzoeken van Royal Haskoning en Multi Purpose Industries zijn inmiddels afgerond, waardoor er op basis van de beschreven saneringsvarianten een keus voor een bepaalde variant kan worden gemaakt. Op basis van de haalbaarheidsstudie van Multi Purpose Industries is geconcludeerd dat een integrale sanering van de stortplaats Meidoornlaan als stand alone project economisch gezien onmogelijk is. Op 25 september jl. heeft het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Winschoten derhalve besloten om aan de gemeenteraad het voorstel te doen om saneringsvariant 2 uit het saneringsonderzoek van Royal Haskoning nader uit te werken in een saneringsplan. De totale kosten van de sanering bij variant 2 zijn geraamd op EUR 6,1 miljoen. Per brief zijn de omwonenden hierover geïnformeerd.

Het voorstel aan de gemeenteraad zal tijdens de raadscommissievergadering van
10 oktober a.s. worden behandeld.