Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Bondsraad: KNSB streeft naar verkoop van de Schaakacademie BV

In de Bondsraad van de KNSB is de afgelopen jaren regelmatig gesproken over de structuur van de KNSB. Werkt de huidige structuur met dertien onafhankelijke regionale bonden en vijf bijzondere bonden nog wel goed, was de vraag. Is een andere structuur waarin de onafhankelijkheid van de regio's wordt opgeheven niet beter?

Afgelopen zaterdag stond dit onderwerp uitgebreid op de agenda. Uitgangspunt voor de discussie was een stuk van het KNSB-bestuur, waarin een overzicht werd gegeven van de kerntaken van de landelijke organisatie enerzijds en de regionale en bijzondere bonden aan de andere kant. De meningen bleken daarover nauwelijks verdeeld.

Regionale bond opheffen?
Meer discussie was er over een bijdrage van de Oostelijke Schaakbond. Deze regionale bond heeft een mijlpalenplan ontwikkeld, dat er toe moet leiden dat de OSBO in 2011 wordt opgeheven en als district een onderdeel gaat vormen van de landelijke organisatie. De OSBO is van mening dat een structuur met districten in plaats van onafhankelijke bonden tot meer eenheid van beleid leidt en uiteindelijk dus beter is voor het schaken in Nederland. Volgens de OSBO worden besluiten die door de Bondsraad worden aangenomen te vaak niet door de regionale bonden uitgevoerd.

De oostelijke schakers sloten zich hiermee aan bij de visie van de Schaakbond Overijssel, maar verder kregen ze de handen niet op elkaar. Verschillende andere bonden waren het wel met de conclusie eens dat centraal afgesproken beleid niet altijd regionaal wordt uitgevoerd. Maar dat heeft volgens een ruime meerderheid niets te maken met de structuur van de organisatie. Wel met de mentaliteit. De Noord-Hollandse vertegenwoordiger Fred Avis zei het zo: 'Als je iets besluit moet je het uitvoeren. Daarvoor is een cultuurverandering nodig. De organisatievorm maakt niet uit.' Daar waren de meeste aanwezigen het mee eens. Wel beloofden enkele bonden het onderwerp regionale bond of district in eigen kring aan de orde te zullen stellen.

Waarnemend voorzitter Rongen constateerde dat de KNSB de discussie over de structuur op korte termijn moet afronden.

Schaakacademie
De Schaakacademie stond ook op de agenda. Formeel bestaat de Schaakacademie BV nog steeds en op tafel lag de vraag wat de KNSB met het bestaande bedrijf moet doen. Er waren twee mogelijkheden:


1) In samenwerking met de Turkse Schaakbond alsnog geld in de verdere ontwikkeling steken en de Schaakacademie op de internationale markt exploiteren.

2) Proberen de Schaakacademie BV te verkopen.

Het KNSB-bestuur had voor de tweede mogelijkheid gekozen en daar was de bondsraad het na uitvoerige discussie mee eens. Bij de uiteindelijke stemming koos een grote meerderheid van de bonden voor het bestuursstandpunt. Dat betekent dat de KNSB er naar streeft de Schaakacademie BV te verkopen.

Penningmeester
Penningmeester Erik Both trad af. Door het aanvaarden van een nieuwe baan heeft hij geen tijd om zijn functie voort te zetten. Both werd uitvoerig bedankt voor het vele werk dat hij in zijn korte periode als penningmeester heeft verzet.
Michiel Bosman werd door de Bondsraad benoemd tot nieuwe penningmeester. Bosman werkt als manager Liaison & Techniek bij AEGON Nederland/Service Center Schade. Hij speelt voor LSG in de meesterklasse. (MbdW)

---