Universiteit Leiden

Wassend Water

Een dag zonder water is voldoende om een Nederlands huishouden in staat van ontreddering te brengen. Zo belangrijk is water kennelijk. Nieuw is dit feit natuurlijk niet. Iedereen is ervan op de hoogte, net zoals iedereen weet dat schoon drinkwater vandaag de dag nog steeds voor veel aardbewoners een utopie is. Daarnaast lijken zich verontrustende nieuwe ontwikkelingen af te tekenen. De waterspiegel gaat stijgen en het klimaat wordt grilliger. Perioden van grote droogte zullen vaker afgewisseld worden met tijden van heftige slagregens. En dan is er nog de oprukkende verwoestijning van de aarde, waardoor steeds grotere gebieden met permanente droogte te maken krijgen.

Zijn er ook niet-verontrustende feiten over water? Zeker! Bijvoorbeeld dat zuigende moerassen, oorden met thermische bronnen, woeste zeeën, romantische rivieren, lief kronkelende beekjes, verstilde sneeuwvelden en watervallen in alle soorten en maten door vrijwel iedereen mooi gevonden werden en worden. En dat Nederland een naam op te houden heeft in de strijd tegen het al dan niet wassende water. Ook deze aspecten zullen in de serie aan de orde komen.

Toegang gratis, iedereen welkom!

PROGRAMMA

* Maandag 1 oktober 2007
De smaak van water
Prof. dr. Bas Haring, Universiteit Leiden
Waarom is water voor het menselijk lichaam zo belangrijk? Is leven mogelijk zonder water? Kortom: wat iedereen altijd over water had willen weten maar nooit durfde te vragen.

Tijd

18.45 -20.15 uur
Plaats Lipsiusgebouw, zaal 005, Cleveringaplaats 1 Leiden

Informatie en organisatie
Studium Generale Universiteit Leiden,
Postbus 9500, 2300 RA Leiden
071- 5277283