Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070800890

Vragen van het lid Jasper van Dijk (SP) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de gouden handdruk voor een docente van de Hogeschool Utrecht. (Ingezonden 28 september 2007)


1
Wat is uw oordeel over de gouden handdruk van 340.000 euro voor een docente aan de Hogeschool Utrecht? (1)


2
Deelt u de mening dat de vertrekregeling van 340.000 euro buitensporig is, ook omdat deze veel hoger is dan de kantonrechtersregeling? Kunt u uw antwoord toelichten?


3
Wat is uw oordeel over het voorstel van de Centrale Medezeggenschapsraad van de Hogeschool Utrecht om heldere criteria voor bonussen en vertrekregelingen op papier te zetten? Deelt u de mening dat hiervoor ook landelijk beleid nodig is? Zo ja, wanneer komt u met voorstellen?


4
Deelt u de mening dat de Hogeschool Utrecht is afgeweken van de Branchecode Governance van de HBO-raad, vanwege de familierelatie tussen een lid van de Raad van Toezicht en de docente in kwestie? Vindt u het een goed argument dat de hogeschool van de Branchecode afwijkt "omdat de hogeschool één van de grootste werkgevers van de regio is"? 2)


5
Welke maatregelen gaat u treffen om naleving van de Branchecode Governance te verbeteren, aangezien zelfregulering niet volstaat?


6
Bent u bereid om deze kwestie te onderzoeken en na te gaan in hoeverre sprake is van "een cultuur waarin bestuurders elkaar bonussen en riante vertrekregelingen geven en mensen met kritiek moeten vrezen voor hun baan"?


1) Algemeen Dagblad (editie Utrecht), 25 en 26 september 2007
2) Zie noot 1