Veilig Amsterdam


Gemeente Amsterdam - Stadsgesprekken over opvoeden

Kinderen in Beeld

1 oktober 2007

Maandagochten 1 oktober heeft wethouder Lodewijk Asscher op Basisschool Holendrecht in Amsterdam Zuidoost de aftrap gedaan van het project Kinderen in Beeld. Het project gaat over opvoeden en opgroeien van kinderen in Amsterdam. De wethouder sprak met kinderen van groep 8 over onderwerpen die zij als kind belangrijk vinden. En met hun ouders over de dilemmaâs waar ouders in de opvoeding mee te maken hebben.

De kinderen presenteerden op groot scherm fotoâs die zij van hun eigen leefomgeving hadden gemaakt. Veiligheid, aandacht en contact waren onderwerpen die door de kinderen vaak werden genoemd.

De directeur van de school in Holendrecht, Dirk Kruger, was trots op de bijdrage van zijn school. Het project sluit volgens de heer Kruger heel goed aan bij de doelen die de school zich heeft gesteld. Wederzijds respect en open communicatie zijn heel belangrijk voor de school. Bovendien is het heel goed dat kinderen en ouders de kans krijgen om op een bijzondere manier aan beleidsmakers te vertellen wat zij belangrijk vinden om goed en gezond op te groeien en al hun talenten te benutten in Amsterdam.

Wethouder Asscher roept Amsterdamse scholen en ouders op om aan het project mee te doen. Meer informatie is te verkrijgen via 020-620 4179 of via www.kindereneerst.amsterdam.nl

Amsterdams verhaal over opvoeden
Doel van het project Kinderen in Beeld is samen met ouders, opvoeders, kinderen en professionals een visie te ontwikkelen over opvoeden: Een verhaal over opvoeden in Amsterdam. De komende weken gaan ouders en kinderen in alle stadsdelen hun mening over opvoeden fotograferen. Per stadsdeel worden twee basisscholen en een Ouder-en-Kindcentrum benaderd.

Als de fotoâs klaar zijn wordt er op de deelnemende scholen en Ouder-en-Kindcentra onder deskundige begeleiding met kinderen en ouders over de fotoâs gesproken. Ook de stadsdeelbestuurders worden uitgenodigd om met ouders in gesprek te gaan. In de gesprekken worden de basisprincipes van Positief Opvoeden (Triple P, het opvoedmodel waarvoor de gemeente Amsterdam heeft gekozen) gebruikt en uitgelegd.

Stadsgesprek
Het project wordt op woensdagmiddag 12 december afgesloten met een groot stadsgesprek voor ouders, kinderen en professionals over opvoeden. De input voor het stadsgesprek wordt in de komende weken tijdens de gesprekken op deelnemende scholen en Ouder-en-Kindcentra verzameld. Ook op straat worden mensen aangesproken en uitgenodigd voor het stadsgesprek en krijgen kinderen de gelegenheid om op grote doeken het decor voor het debat te schilderen. De belangrijkste onderwerpen, die vaak worden genoemd, komen terug in het stadsgesprek. Bestuurders en professionals luisteren op 12 december naar de ideeën van ouders en opvoeders en toetsen hun opvattingen. Met alle verzamelde kennis wordt begin volgend jaar een verhaal gemaakt over opgroeien en opvoeden in Amsterdam.

Kinderen Eerst
Voor het college van burgemeester en wethouders is de opvoeding van kinderen een belangrijk thema. Kinderen Eerst. Alle Amsterdamse kinderen hebben recht op een goede opvoeding. Zo kunnen we ervoor zorgen dat ze later de aansluiting vinden in de maatschappij. En voorkomen dat kinderen al op vroege leeftijd ontsporen. Over 10 tot 15 jaar zijn de kinderen van nu de ruggengraat van onze stad. Een goede opvoeding en opleiding zijn dus van groot gemeenschappelijk belang.