Stadsdeel Amsterdam-Noord

Straatcoaches en gezinsbezoekers aan de slag tegen overlast van groepen jongeren

Met ingang van 1 oktober 2007 zijn ook in Amsterdam-Noord straatcoaches actief. Zij rijden op mountainbikes door de wijken en spreken jongeren aan, al

Stadsdeelvoorzitter Rob Post: Ik verwacht veel van deze aanpak van jongerenoverlast. Zodra ik ervan hoorde heb ik meteen aangegeven dat we dit in Noord ook willen.We doen al veel, samen met de politie en het straathoek- en jongerenwerk, en de straatcoaches zijn hier een goede aanvulling op. Deze aanpak is in andere stadsdelen al succesvol en ik ben blij dat we nu hier van start gaan.

7 dagen per week, 24 uur per dag

De medewerkers van het interventieteam op straat, de straatcoaches, zijn in principe de hele week beschikbaar en worden daar ingezet waar het nodig is. In Amsterdam-Noord werken 10 straatcoaches in duos. Ze zijn daar waar overlast van groepen jongeren is door agressie, lawaai, vandalisme en dergelijke. De straatcoaches en gezinsbezoekers werken in opdracht van de gemeente Amsterdam, bij de Stichting Aanpak Overlast Amsterdam (SAOA). De straatcoaches zijn ingehuurd en getraind door de organisatie To Serve And Protect en zijn herkenbaar door hun kleding met daarop de tekst straatcoach.

Succesvol in andere stadsdelen

Eind 2006 is de SAOA met deze aanpak gestart in het stadsdeel Slotervaart en op 1 april 2007 in Osdorp. In beide stadsdelen is de aanpak een succes: er zijn minder meldingen van overlast en de bewoners voelen zich veiliger. Op 1 augustus jl. is De Baarsjes ermee begonnen en in oktober starten Amsterdam-Noord en stadsdeel Zeeburg.

De SAOA wordt grotendeels betaald door de gemeente Amsterdam; het stadsdeel Amsterdam-Noord draagt jaarlijks ongeveer 150.000 bij.

Stadsdeel Amsterdam-Noord

Sonja van Galen

Afdeling Communicatie

Telefoon: (020) 634 9 455/ 06 107 439 23