Gemeente Bolsward


maandag 1 oktober 2007

Bolletongersdei; werkelijk van alles te koop op één markt!

Het is een begrip in Fryslân en ver daar buiten; de Bolletongersdei* in Bolsward. Bolletongersdei staat, jaarlijks op de eerste donderdag van oktober, garant voor dé jaarmarkt van het Noorden, met meer dan 200 marktkramen door de hele binnenstad van Bolsward. Standhouders uit heel Nederland prijzen luidruchtig, vermakelijk en inventief hun waren aan, tijdens het standwerkersconcours. s Avonds strijden menners en ringstekers om de Gouden Sjees, tijdens de jaarlijkse ABN AMRO ringrijderij in de binnenstad. De dagen rondom Bolletongersdei staat de Kermis in de stad.

Rijen marktkramen door de hele binnenstad. Van schuursponsjes tot wintermutsen; van alles is er te koop. Sommige mensen zijn jaarlijks om 8.00 uur al aanwezig om de koopjes in te slaan, anderen komen meer voor de gezelligheid of om lekker een hapje te eten. De binnenstad van Bolsward is op donderdag 4 oktober omgetoverd tot één groot marktterrein. Sommige standhouders vertellen hele verhalen om hun klanten te verleiden hun product te kopen. Andere standhouders verkopen hele bijzondere producten en weten precies te vertellen hoe het product werkt. Verkopen is op Bolletongersdei verheven tot een ware kunst. De verkopers strijden dan ook om de titel beste standwerker. Voor de grappigste, beste of meest innovatieve marktkoopman of vrouw, zijn er prijzen te winnen. De burgermeester van Bolsward reikt deze prijzen donderdagmiddag om 14.00 uur uit. Ook voor de mooiste stille kramen zijn er prijzen te winnen. De jeugd van Bolsward leert de kneepjes van het vak op de kinderbraderie aan de Wipstraat.

Om 19.30 begint de jaarlijkse ABN AMRO ringrijderij waar de deelnemers strijden om de Gouden Sjees bokaal. Met de meest uiteenlopende combinaties van paard en wagen denderen de paardenhoeven weer over de klinkers in de binnenstad. Een spektakel waar snelheid, behendigheid en uiteraard ook de nodige show de boventoon voeren.

Van woensdagmiddag 3 t/m zaterdag 6 oktober is er Kermis op het Plein 1455.