Politie Groningen

Succesvolle alcoholcontrole en wetenschappelijk onderzoek

Groningen, 01-10-2007 o De politie heeft zondagavond en -nacht met de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) een succesvolle alcoholcontrole gehouden. Door de politie werden 305 blaastesten afgenomen, waarvan drie bestuurders onder invloed van alcohol bleken. SWOV vroeg aan zestig bestuurders medewerking aan het wetenschappelijk onderzoek. Het onderzoek is gericht op het verzamelen van kennis hoe het gebruik van drugs en medicijnen in het verkeer bestreden kan worden. Zevenenvijftig bestuurders werkten hieraan mee. De controles werden verricht op de Rijksweg, Damsterdiep, Emmaplein en de Trompsingel.

Een 42-jarige automobilist uit Ten Post viel door de man toen hij op de Rijksweg 136 km/uur, terwijl daar 80 km/uur is toegestaan. Hiervoor werd zijn rijbewijs ingevorderd. Hij moest nog aan een alcoholtest worden onderworpen. Hij bleek 1,7 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Een beginnend bestuurder had ruim 0,45 promille alcohol in zijn bloed. Een 39-jarige bestuurder uit Hoogeveen bleek ruim 1,35 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Zijn rijbewijs werd ingevorderd, maar omdat hij deze niet bij zich had werd zijn auto in bewaring genomen.

Overige overtredingen

Een persoon werd aangehouden voor heling. Hij fietste op een gestolen fiets. Verder droegen vier personen geen autogordel, zeven fietsers fietsten zonder verlichting en twee personen hadden geen legitimatie bij zich. Ook kregen twee bestuurders een proces-verbaal voro het overschrijden van de maximum snelheid met meer dan 30 km/uur. Tenslotte had een persoon zijn rijbewijs niet bij zich.

Wetenschappenlijk onderzoek

Het wetenschappelijk onderzoek van de SWOV werd verricht door verpleegkundigen en een medewerker van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Op vrijwillige basis werd aan besturuders gevraagd om mee te werken aan het onderzoek naar het gebruik van verdovende middelen en medicijnen. Van zestig bestuurders werd medewerking gevraagd; slechts drie personen weigerden. Bij drieenveertig personen werd bloed afgenomen. Bij tien mensen werd speeksel afgenomen. Bij vier mensen werd bloed en speeksel afgenomen. Zowel de politie als de SWOV zijn bijzonder tevreden over de onderlinge samenwerking, het resultaat en de gekozen locaties.