Gemeente Leeuwarden

VVD: Vragen over gescheiden inzameling verpakkingen

Bron: VVD (01-10-2007)
Schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders zoals bedoeld in artikel 41, eerste lid, van het reglement van orde van de gemeenteraad van Leeuwarden.
Geacht college,

Er is recent een onderhandelaarsakkoord gesloten door de VNG, het bedrijfsleven en het ministerie van VROM over het gescheiden inzamelen van verpakkingen (o.a. kunststof, glas, papier en metaal). Het onderhandelaarsakkoord ligt nu bij de gemeenten voor een ledenradpleging. Uiterlijk 15 september 2007 moeten gemeenten, en dus ook de gemeente Leeuwarden, aangeven of ze akkoord gaan met het akkoord. De VVD Leeuwarden heeft een aantal vragen over het onderhandelaarsakkoord en de gevolgen daarvan.


· Wat wordt het standpunt van de gemeente Leeuwarden richting de VNG met betrekking tot het bereikte onderhandelaarsakkoord en waarom?


· Is de gemeente Leeuwarden in staat om de gemaakte afspraken tijdig uit te voeren? Zo ja, hoe?

Milieu

Eén van de nieuwe elementen in het onderhandelaarsakkoord is dat alle gemeenten kunststof verpakkingen (zoals plastic flessen) gescheiden gaan inzamelen.

De Nederlandse Vereniging voor Afval en Reinigingsdirecteuren heeft in Trouw onlangs aangegeven dat ze denkt dat de meeste plastic verpakkingsmaterialen uit Nederland worden vervoerd naar Duitsland, België en China, waar veel afvalverwerkingsfabrieken staan. De kosten voor transport zullen op die manier enorm oplopen en de vereniging vraag zich af of in Duitsland en België wel voldoende capaciteit is om de afvalstromen uit Nederland te verwerken. Het gaat ook om zeer diverse plastic verpakkingen. Volgens de directeur van de afvalverwerkingfabriek Remondis (een fabriek die statiegeld flessen recyclet) is er onvoldoende capaciteit, omdat het afval uiteen loopt van plastic tasjes tot boterkuipjes. Bij de fabriek zal opnieuw gescheiden moeten worden. En dat kan volgens de directeur op 2 manieren: met een installatie of met mankracht en beide opties kosten enorm veel geld.


· Is er volgens het college op korte termijn voldoende verwerkingscapaciteit voor plastic verpakkingsmaterialen in Nederland en/of de regio om tegen een redelijke prijs het Leeuwarder plastic te verwerken? Zo ja, hoe moeten dan de uitspraken van sommige deskundigen op dit vlak gezien worden in de afgelopen periode?


· Wat is volgens het college het milieu-effect van deze maatregel voor het gescheiden inzamelen van plastic verpakkingen als voor de verwerking het plastic moet worden getransporteerd naar Duitsland, België of zelfs China?


· Moet het plastic afval straks inderdaad niet twee keer gescheiden worden? Is dit volgens de gemeente een efficiënte maatregel?

Financiën - afvalstoffenheffing

Het nieuwe kabinet zal naar verwachting met ingang van januari 2008 een "verpakkingstaks" invoeren van EUR 365 miljoen. Hiervan gaat EUR 250 miljoen naar de schatkist en EUR 115 miljoen naar de gemeenten voor het uitvoren van de maatregel. Dit wordt opgebracht door een extra belasting op verpakkingen, maar uiteindelijk door de consument en de burger. De VVD Leeuwarden is voorstander van het principe "de vervuiler betaalt", maar burgers betalen in dit geval veel meer dan nodig is voor de feitelijke maatregel. De bijdrage die de gemeente Leeuwarden krijgt, zou in ieder geval kostendekkend moeten zijn voor het gescheiden inzamelen van de verpakkingen. De kosten van het afvoeren van bijvoorbeeld plastic zijn echter hoog en worden geschat op EUR 500 per ton.

De burgers betalen al voor de maatregelen via de producten die ze kopen, dus de VVD Leeuwarden zou het logisch vinden dat de afvalstoffenheffing niet hoeft te worden verhoogd. Feitelijk zou de afvalstoffenheffing wat betreft de VVD zelfs omlaag kunnen en moeten, want anders wordt er dubbel betaald. Landelijk gaan PvdA, CDA en VVD daar ook vanuit. Nu worden er immers ook al verpakkingen gescheiden ingezameld (o.a. papier/karton en glas). Bovendien wordt de hoeveelheid restafval minder, ook daardoor zou de afvalstoffenheffing omlaag kunnen (in een eerder onderzoek is gebleken dat hoe minder restafval er is, hoe lager de kosten worden).


· Is het bedrag van EUR 115 miljoen volgens het college van B&W voldoende om de kosten voor het gescheiden inzamelen van alle verpakkingen volledig te dekken voor de gemeenten? Waarop baseert het college dit? Welk bedrag is volgens het college voldoende (landelijk en voor Leeuwarden) om de kosten te dekken?


· Indien het college (onverhoopt) op de vorige vraag nog geen antwoord kan geven, hoe kan het college dan een standpunt innemen over het onderhandelaarsakkoord?


· Welke gevolgen heeft de maatregel volgens het college van B&W op de hoogte van de afvalstoffenheffing en waarom? Hoeveel kan de afvalstoffenheffing omlaag in Leeuwarden?