Gemeente Leeuwarden

PAL/GL: Zorgen rond het voortbestaan van Zalen Schaaf

Bron: PAL/GL (01-10-2007)
Schriftelijke vragen aan het college van B. en W. zoals bedoeld in artikel 41, eerste lid, van het Reglement van Orde voor de vergadering van de raad der gemeente Leeuwarden.
Het is algemeen bekend dat Muziekcentrum Schaaf in de financiële problemen zit. Het voortbestaan van Muziekcentrum Schaaf -voorheen Zalen Schaaf- is in acuut gevaar en daarmee dreigt een belangrijke laagdrempelige culturele voorziening voor Leeuwarden verloren te gaan.

Gezien de recente ontwikkelingen maakt PAL GroenLinks zich grote zorgen over het voortbestaan van Zalen Schaaf als laagdrempelige (muziek)-theatervoorziening in Leeuwarden.

Zalen Schaaf is een bekend begrip in Leeuwarden, waar veel Leeuwarders ooit een (eerste) concert of voorstelling beleefden of anders wel deel genomen hebben aan discussieavonden, actievergaderingen of examens.

Het zalencomplex aan de Breedstraat heeft een rijke historie die terug gaat tot het jaar 1797 en is daarmee waarschijnlijk de oudste theatervoorziening in Leeuwarden.

Zalen Schaaf is in 1995 door de gemeente verkocht aan de huidige eigenaren. Zalen Schaaf kreeg destijds de huidige naam `Muziekcentrum Schaaf'.

Bij de verkoop in 1995 is een zogenaamd kettingbeding in het verkoopcontract opgenomen, wat betekent dat er een clausule is opgenomen die volgende eigenaren verplichtingen oplegt rond het onroerend goed. Bijvoorbeeld over de bestemming van het betreffende pand. De prijs is dan uiteraard aangepast aan de afspraken in een kettingbeding en daardoor meestal onder de marktwaarde in de beoogde situatie.

Zou het Muziekcentrum Schaaf nu willekeurig tegen marktwaarde verkocht worden, dan is het waarschijnlijk dat de beoogde functie verloren gaat. Bovendien subsidieert de gemeente dan indirect de marktpartijen. De `zachte' prijs van 1995 is in feite niet anders bedoeld dan het financieel meewerken van de Gemeente Leeuwarden aan een `laagdrempelig' podium

Naar aanleiding van het voorafgaande heeft de fractie van PAL GroenLinks de volgende vragen.

* Is het college met ons van mening dat het Zalen Schaaf-complex ook in de toekomst een belangrijke functie in de culturele infrastructuur van Leeuwarden kan vervullen?
* Realiseert het college zich dat de dreigende teloorgang van de theaterfunctie van Zalen Schaaf betekent dat er daarmee voor Leeuwarden een voorziening verloren gaat die niet -dan tegen zeer hoge kosten- vervangen kan worden?
* Welke acties kunnen wij van het college verwachten om Zalen Schaaf als (laagdrempelige) muziek- en theatervoorziening overeind te houden?

* Wat is destijds de bedoeling geweest van het kettingbeding bij de verkoop van Zalen Schaaf door de gemeente aan de huidige eigenaren?

* Hoe luidt de precieze inhoud van het kettingbeding wat bij de verkoop van Zalen Schaaf in 1995 bedongen is?
* In welke mate heeft het kettingbeding destijds de verkoopprijs beïnvloed?

* Op welke manier is de gemeente van plan om Muziekcentrum Schaaf bij een eventuele verkoop aan het kettingbeding te houden?
* Hoe sterk is de juridische positie van de gemeente bij een onverhoopt faillissement?