Gemeente Leeuwarden

SP: Vragen over vleermuismaatregelen bij de NHL

Bron: SP (01-10-2007)
Schriftelijke vragen aan het college van B. en W. zoals bedoeld in artikel 41, eerste lid, van het Reglement van Orde voor de vergadering van de raad der gemeente Leeuwarden.
Al een maand geleden berichtte de Leeuwarder Courant van het feit dat de NHL te laat is met het treffen van maatregelen voor vleermuizen opdat deze hun foerageergebieden kunnen blijven vinden terwijl de verbouwing van de NHL i.v.m. het Kenniscampus-project plaats heeft. De NHL beloofde snel maatregelen te zullen nemen om dit manco op te heffen. Als SP waren we toen al bezorgd maar wilden de NHL het voordeel van de twijfel geven, hopende dat men de fout snel zou herstellen.

Tot onze spijt moeten we nu constateren dat de maatregelen die de NHL genomen heeft te laat - en onvoldoende blijken te zijn. De NHL is daarom door de Algemene Inspectiedienst van het ministerie van Landbouw, natuur en voedselkwaliteit op de vingers getikt.

De SP heeft tijdens de commissie behandeling specifiek naar maatregelen voor vleermuizen gevraagd en ook gevraagd of de maatregelen afdoende zouden zijn.

De verantwoordelijke wethouder mevr. Marga Waanders verzekerde ons toen dat dit het geval zou zijn, waarop de SP op die basis akkoord ging met de voortgang van het project.

Nu één en ander toch niet afdoende geregeld blijkt te zijn, hebben wij de volgende vragen voor U:

1 - Is het college op de hoogte van het feit dat de NHL te laat en onvoldoende maatregelen genomen heeft om de vleermuizen hun route te laten volgen naar foerageergebieden. Maatregelen die genomen hadden moeten worden om een sonarroute te kunnen waarborgen nadat de bomen, die eerder als geleide dienden voor de vleermuizen, vanwege het project waren gekapt ?

2 - Hoe is het toezicht vanuit de gemeente, en dus ook vanuit het college geregeld om controle te kunnen uitoefenen over het project, zodat afspraken die met de gemeenteraad zijn gemaakt, ook daadwerkelijk worden uitgevoerd ? Vooral ook gelet op het feit dat dit een majeur project is.

3 - Vind het college de door haar ingestelde maatregelen om toezicht te houden op het project voldoende of ziet men - mede naar aanleiding van deze gebeurtenis - aanleiding om de controle anders te regelen c.q. te verscherpen ? Komt het College met een voorstel naar de raad ? Zo neen, waarom niet?

4 - Is het college het met de SP eens dat er zorgvuldiger om moet worden gegaan met de habitat van de daar aanwezige dieren, planten etc. ?

5 - Wat gaat het college doen om dit soort zaken - te laat en onvoldoende maatregelen nemen voor de dieren die leven in een gebied waar gebouwd gaat worden in de toekomst tegen te gaan ?