Gemeente Leeuwarden

VVD: Vragen over daling aantal daklozen.

Bron: VVD (01-10-2007)
Schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders zoals bedoeld in artikel 41, eerste lid, van het reglement van orde van de gemeenteraad van Leeuwarden.
Geacht college,

In Trouw van 20 augustus en de Leeuwarder Courant van 22 augustus wordt naar aanleiding van het verschijnen van het jaarverslag van het Leger des Heils, gesproken van een daling van het aantal daklozen in Nederland (van 65.000 in 2003 naar 50.000 in 2006). De Federatie Opvang spreekt zelfs van sluiting van de nachtopvang in Rotterdam, omdat er te weinig daklozen kwamen.

De VVD Leeuwarden wil graag geïnformeerd worden over de situatie en de ontwikkeling in Leeuwarden. Hierop moet de gemeente namelijk haar beleid afstemmen. Het zou volgens de VVD doodzonde zijn als er overbodige voorzieningen worden gerealiseerd.

Volgens het Leger des Heils in Leeuwarden loopt de dagopvang (aan de Tuinen, vooral bestemd voor alcoholverslaafden) terug in aantallen van 1043 in 2003 naar 483 in 2006. SMO Fryslan zegt slechts een lichte daling in de nachtopvang en in de dagopvang juist een stijging. Graag willen we weten hoe het college de toekomstige Leeuwarder aantallen dak- en thuislozen inschat, gezien deze ontwikkeling.

De VVD Leeuwarden heeft concreet de volgende vragen:


· Hoe is de ontwikkeling van het aantal dak- en thuislozen in de gemeente Leeuwarden over 2006 vergeleken met 2003? En hoe in de rest van Noord-Nederland en Nederland? Kunt u ons informeren over de exacte aantallen (onderverdeeld in diverse groepen en regio's), zoals het Leger des Heils dat doet voor de doelgroep in hun voorzieningen? Zo nee, waarom niet?


· Welke oorzaken liggen er aan een toe- of afname ten grondslag? Wat zijn de oorzaken van een eventuele tegengestelde ontwikkeling in Leeuwarden ten opzicht van Nederland?


· Is het, indien er geen sprake is van een afname in Leeuwarden of zelfs een toename, in combinatie met de afname die het Leger des Heils constateert, mogelijk dat er een verschuiving heeft plaatsgevonden (het luchtbed-effect) in Leeuwarden, Friesland of Noord-Nederland of Nederland? Indien sprake is van een luchtbed-effect, hoe is dit dan ontstaan en wat gaat het college daaraan doen?


· Indien er sprake is van een afname of toename, welke gevolgen heeft dit dan voor de (planning van de) voorzieningen voor dak- en thuislozen in Leeuwarden en in relatie daarmee de financiële aspecten?


· Is het college, indien ze geen zicht heeft op de aantallen daklozen en de ontwikkeling daarvan in de afgelopen jaren, bereid om daarnaar op korte termijn onderzoek te (laten) doen, mede in navolging van het eerder gedane onderzoek door onderzoeksbureau Interval? Zo ja, wanneer?