Gemeente Leeuwarden

VVD: Vragen over Openstellen Blokhuispoort.

Bron: VVD (01-10-2007)
Schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders zoals bedoeld in artikel 41, eerste lid, van het reglement van orde van de gemeenteraad van Leeuwarden.
De Blokhuispoort in Leeuwarden staat inmiddels spijtig genoeg (grotendeels) leeg, doordat de gevangenis momenteel niet meer aan de brandveiligheidseisen voldoet. De gevangenen en het personeel zijn verspreid over het noorden van het land. De Blokhuispoort is een zeer waardevol monument in de stad. Veel mensen zijn nieuwsgierig naar dit gebouw met een enorme geschiedenis en met belangrijke historische momenten. De overval op het Huis van Bewaring op 8 december 1944 is één van de bekendste.

In de afgelopen jaren was het gebouw alleen te bekijken tijdens de nationale open dagen van de Dienst Justitiële Inrichtingen. Incidenteel werden verder rondleidingen verzorgd voor personeelsverenigingen door een groep van gepensioneerde bewaarders.

Nu het gebouw leeg staat is het natuurlijk gemakkelijker en veel uitgebreider te bekijken dan wanneer het gebouw daadwerkelijk gebruikt wordt als Huis van Bewaring. Daarom lijkt het de VVD Leeuwarden een leuk idee als de inwoners van Leeuwarden en van Fryslân de mogelijkheid zouden krijgen om het pand grondig en meer dan eens te kunnen bekijken als daar behoefte aan is. De VVD is ervan overtuigd dat veel inwoners nieuwsgierig zullen zijn naar de inrichting en sfeer van het complex, met één van de mooiste binnenpleinen van Leeuwarden.

Op 8 september a.s. is de Open Monumentendag in Leeuwarden. Het zou aardig zijn als de Blokhuispoort dan al opengesteld kan worden. We beseffen dat dat zeker kort dag is, eventueel kan het ook later voor de eerste keer opengesteld worden. Maar het zou aan de andere kant een daverende verrassing zijn voor alle trouwe bezoekers van de Open Monumentendag, een mooi en leuk visitekaartje van Leeuwarden.

Is het college bereid op kort termijn de Rijksgebouwendienst te benaderen over de mogelijkheden van regelmatige openstelling van dit monument voor publiek (zolang het leeg staat en er onderzoek plaats vindt), zo mogelijk te beginnen op bijvoorbeeld 8 september a.s.?

En de openstelling te (laten) organiseren, bijvoorbeeld in samenwerking met partijen als het Rijk, het Historisch Centrum Leeuwarden en/of Aed Levwerd?