Gemeente Leeuwarden

SP: Vragen over bereikbaarheid en verkeersveiligheid Bilgaard

Bron: SP (01-10-2007)
Schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders zoals bedoeld in artikel 41, eerste lid, van het reglement van orde van de gemeenteraad van Leeuwarden.
Van verschillende kanten - o.a. van ouders die kinderen in Bilgaard op school hebben, wijkbewoners en bezoekers aan de wijk Bilgaard en eigen waarneming concludeert de gemeenteraadsfractie van de SP dat de wijk Bilgaard slecht bereikbaar is. Daarnaast voelen veel weggebruikers zich regelmatig onveilig door het vele bouwverkeer en de vele wegopbrekingen en onduidelijke omleidingen.

Wij maken ons zorgen over alle wijkbewoners, met name de meest kwetsbare groepen in de wijk: schoolgaande kinderen, gehandicapten en ouderen. Daarnaast vragen we ons af of de hulpdiensten (politie, brandweer, ambulance) wel op alle plaatsen kunnen komen in het geval van een calamiteit. Bilgaard is op dit moment één grote bouwput.

Bovenstaande roept de volgende vragen op:


1. Is het college op de hoogte van het feit dat veel mensen de wijk Bilgaard op dit moment als onbereikbaar en onveilig beschouwen vanwege de verschillende weg- opbrekingen?
2. Er is - zoals in alle wijken- in de wijk Bilgaard veel woon-fiets, woon-winkel en woon-werkverkeer. Alle weggebruikers ondervinden en ervaren in grote mate ongemak en onveiligheid vanwege alle bouwprojecten en opengebroken wegen. Kunnen de verschillende bouwwerkzaamheden en wegopbrekingen niet beter op elkaar worden afgestemd? Zo ja, hoe is het college van plan om dit zo spoedig mogelijk te realiseren? Zo neen, waarom niet?
3. Is het op korte termijn mogelijk om het winkelcentrum en scholen beter en veiliger bereikbaar te maken? Omleidingroutes zijn niet duidelijk. Zo ja aan welke termijn denkt het college dan? Zo neen, waarom niet?

4. Is er vooraf goed gekeken of met name de hulpdiensten wel op alle plaatsen kunnen komen mocht dat nodig zijn? Is er overleg geweest met de hulpdiensten en hebben zij aan de nu heersende situatie hun fiat gegeven?

5. Is er ook overleg geweest met de winkeliers en het wijkpanel over de wegopbrekingen?

6. In voorgaande jaren bracht de Gemeente Leeuwarden de brochure "werken aan de weg" uit. Waarin de verschillende wegwerkzaamheden duidelijk in tijdsduur en plaats werden aangegeven waardoor burgers en raadsleden een goed overzicht hadden . Dit jaar is dat niet gebeurd. De informatie op de website van de Gemeente Leeuwarden (ruim baan voor bereikbaarheid) is slecht onderhouden en absoluut niet actueel. Is het college bereid om de site zo spoedig mogelijk te laten actualiseren en de eerder genoemde brochure weer uit te geven in de toekomst?