Gemeente Leeuwarden

SP: Vragen over hoger opgeleide vluchtelingen met status

Bron: SP (01-10-2007)
Schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders zoals bedoeld in artikel 41, eerste lid, van het reglement van orde van de gemeenteraad van Leeuwarden.
Veel buitenlandse diploma's worden niet in Nederland erkend of krijgen een lagere waardering. Hierdoor is het vaak niet mogelijk voor deze mensen om werk te vinden. Veel hoger opgeleide vluchtelingen zijn daarom in hun beginperiode in Nederland op de bijstand aangewezen.

Maar de Wet werk en bijstand geeft gemeenten ook de vrijheid om vluchtelingen met potentie een (verkorte) hogere opleiding te laten volgen met behoud van hun uitkering, zodat zij de kans krijgen door te groeien naar een duurzame baan die bij hun capaciteiten past.

In veel gemeenten, waaronder Leeuwarden, is dit echter nog niet mogelijk. Hierdoor kan het gebeuren dat iemand die in het land van herkomst als arts is opgeleid, in Nederland verplicht wordt om schoonmaakwerk te doen. Dit is niet alleen een verspilling van kansen voor het individu, maar ook kapitaalvernietiging voor de maatschappij.

Daarom wil ik de volgende vragen aan uw college stellen:


1. Nam u kennis van het kabinetsbeleid zoals o.a. verwoord in het "Plan van aanpak hoogopgeleide vluchtelingen (TK 2001-2003, 27223, nr. 21) en de oproep van staatssecretaris de heer Van Hoof (SWZ) en de heer Spigt (VNG) van september 2006? (zie bijlage)


2. De Stichting Vluchteling-Studenten UAF biedt vluchtelingen met een hogere opleiding omscholingstrajecten aan van twee á drie jaar, waarbij de stichting zorg draagt voor de studiekosten. In Leeuwarden heeft het UAF momenteel al meerdere cliënten. Is het college bereid gebruik te maken van de diensten en expertise van de Stichting UAF in het kader van de reïntegratie van hoger opgeleide vluchtelingen?


3. Momenteel biedt het reïntegratiebeleid van Leeuwarden geen ruimte om hoger opgeleide vluchtelingen een reïntegratietraject aan te bieden dat past bij hun niveau. Bent u bereid uw beleid ten aanzien van hoogopgeleide vluchtelingen te herzien conform de oproep van het kabinet, zodat aan hoger opgeleide vluchtelingen de mogelijkheid wordt geboden om hun studie voor te zetten die zij in het land van herkomst niet hebben kunnen afronden of aan vluchtelingen die een studie in land van herkomst of elders hebben afgerond de kans te bieden om met behoud van uitkering een aanvullende studie te volgen, als ze deze nodig hebben om op hun niveau te kunnen participeren op de Nederlandse arbeidsmarkt? Zo ja, wanneer verwacht het college dat de raad geïnformeerd zal worden over de manier waarop het college het reïntegratiebeleid ten aanzien van deze doelgroep gaat aanpassen?