GroenLinks

Europees Parlement weigert te kiezen voor échte duurzaamheid

Biobrandstoffen 26 september 2007

De snel groeiende vraag naar biobrandstoffen zorgt voor ontbossing en stijgende voedselprijzen. Tegelijkertijd helpen ze onze klimaatambities te halen. Boeren zijn blij met de stijgende vraag, want het biedt ze kansen op een hoger inkomen. Zaak dus om de productie van biobrandstoffen te verduurzamen.

GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg: "Het is belangrijk om strenge eisen te stellen aan de productie van biobrandstoffen, want ze kunnen een aanzienlijke bijdrage leveren in de strijd tegen klimaatverandering. Dit mag echter niet ten koste gaan van andere milieuproblemen. Bovendien mag onze vraag naar biobrandstoffen hier niet ten koste gaan van het voedselaanbod in ontwikkelingslanden. Geen beter klimaat over de rug van de allerarmsten."

Tien procent biobrandstoffen
Op dit moment is er een bindende norm in Europa die stelt, dat in
2020 tien procent van de brandstoffen in de transportsector uit biobrandstoffen moet bestaan. De Groenen in het Europees Parlement stelden deze week voor deze norm af te schaffen. Kathalijne Buitenweg: "Eerst moet de Europese Commissie een analyse verrichten naar de sociale en milieugevolgen, die voortvloeien uit het gebruik van biobrandstoffen. Pas daarna kun je eventueel een bindende norm stellen, maar niet bij voorbaat al zonder de effecten te kennen. Ik spreek trouwens liever van agrobrandstoffen, want van biologische productie is vaak geen sprake."

Een meerderheid van het Europees Parlement verwierp dit voorstel en houdt daarmee vast aan de bindende norm. Een teleurstelling voor Buitenweg: "Jammer dat mijn collega's niet voor échte duurzaamheid durven te kiezen. De snel groeiende vraag naar agrobrandstoffen leidt nu al tot grootschalige houtkap en sociale problemen in ontwikkelingslanden. De kans is groot dat deze bindende norm tot blinde productieverhoging leidt. We gaan nu eindelijk iets aan het klimaat doen, maar verliezen daarbij gek genoeg het milieu en mensen in ontwikkelingslanden uit het oog."

Van akker tot vrachtauto
Eisen op het gebied van duurzaamheid moeten gelden voor het hele productieproces van agrobrandstoffen, van de akker tot aan de vrachtauto. Alleen zo kunnen ze een bijdrage leveren aan een duurzame oplossing voor het klimaatprobleem. Buitenweg: "Zeker de tweede en derde generatie agrobrandstoffen, waarbij veel efficiënter energie uit plantaardig restafval gehaald wordt dan bij de eerste generatie, kunnen tot een aanzienlijk lagere CO2-uitstoot leiden. De Europese Unie en haar lidstaten moeten dan ook flink investeren in de ontwikkeling van deze nieuwe brandstoffen. Maar laten we alsjeblieft niet het ene milieuprobleem oplossen door er tal van nieuwe te veroorzaken."

Kernenergie geen optie
Het voorstel om kernenergie te gebruiken als overbruggingstechnologie werd op initiatief van de Groenen verworpen. Buitenweg reageert opgelucht: "Een technologie met zulke grote veiligheidsrisico´s en waarmee we onze kinderen opzadelen met onverwerkbaar, gevaarlijk afval, is echt uit de tijd. In plaats daarvan moeten we inzetten op
100 % duurzame energie. Dat kan en dat moet. Alleen al met windenergie op zee kunnen we in 15 % van onze energievraag voorzien. Investeringen in duurzame energie leveren bovendien honderdduizenden banen op."

Zie ook:

* dossier Schone lucht, klimaat en energie
* website Europese Groenen:
Stop Climate Chnage; play your part

* Europa-site over hernieuwbare energie