Gemeente Waalwijk Informatiebord Capelse Veer

Deskundigen adviseren college van Waalwijk over inhoud informatiebord Capelse Veer

De afgelopen maanden is er in de gemeente Waalwijk discussie ontstaan over de tekst van een informatiebord over de slag om het Capelse Veer tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit bord, geplaatst aan de Veerweg in Sprang-Capelle, is een initiatief van het Comité 4 en 5 mei Waalwijk en De Maatschappij tot Nut van het Algemeen, departement Langstraat. In overleg met de betrokken partijen - over de mogelijk feitelijk onjuiste informatie op het bord - heeft het college van Waalwijk besloten om een drie onafhankelijke deskundigen de opdracht te geven de tekst te analyseren. Na deze analyse brengen zij een advies uit aan het gemeentebestuur over de toekomst van het huidige informatiebord.

Wethouder Baggerman licht het collegebesluit toe: We zijn als gemeente verplicht om de correctheid van de tekst en de educatieve waarde van het bord te waarborgen. Niet alleen voor de gemeenschap, maar zeker ook voor de mensen die hier hebben gevochten, zijn gesneuveld en voor hun nabestaanden.

Drietal deskundigen
Inmiddels zijn drie deskundigen bereid gevonden om een analyse van de tekst te maken en een advies uit te brengen. Dit zijn Prof. Dr. J.M.M van Amersfoort, drs. P.H. Kamphuis en Prof. Dr. J.C.H. Blom. De heer Van Amersfoort is bijzonder hoogleraar militaire geschiedenis en algemene strategie aan de Universiteit van Amsterdam en docent aan de Nederlandse Defensie Academie in Breda. De heer Kamphuis is directeur van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. De heer Blom is bijzonder hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en oud-directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie.

Mocht het nodig zijn dan maakt het deskundige drietal een nieuwe (inhoudelijk bindende) tekst voor het informatiebord bij het herdenkingsmonument aan de Bergsche Maas. Van deze tekst zal ook een samenvatting worden gemaakt voor een vertaling in het Engels en in het Duits.

Afdeling Voorlichting
Het college van Waalwijk heeft ook in haar besluit opgenomen om de Afdeling Voorlichting van de gemeente de eindredactie van de nieuwe teksten te laten verzorgen. Zij waarborgen de leesbaarheid van de teksten en begeleiden de eventuele productie van een nieuw informatiebord.

Publicatie datum 01-10-2007