Veilig Amsterdam


Gemeente Amsterdam - Job Cohen pint voor het eerst gratis in café

Burgemeester Cohen pint


* Winkeldiefstal en overvallen


1 oktober 2007

Burgemeester Cohen pinde woensdag 26 september voor het eerst zonder kosten in café Heffer. Met het betalen van zijn rekening startte een proef met gratis pinnen. Aan de proef die een jaar duurt zullen maximaal vijftig winkeliers en horecagelegenheden meewerken. Initiatiefnemers zijn de stichting Bevorderen Efficiënt Betalen en het MKB-Amsterdam. Doel is het vergroten van de veiligheid van winkeliers.

Voor de proef komen winkeliers en horecaondernemers in aanmerking die zich kwetsbaar en bedreigd voelen. Een ondernemer met minder contant geld in kas is een minder aantrekkelijk doelwit voor bedreigingen en overvallen. Winkeliers en horecagelegenheden die werkelijk bedreigd of overvallen zijn, krijgen voorrang.

Proef
De deelnemende bedrijven krijgen een jaar lang alle kosten voor het pinnen vergoed. Ze worden gratis uitgerust met een pinautomaat, de juiste telecomverbinding en hoeven een jaar lang geen transactiekosten te betalen aan de bank. Ondernemers die meedoen met de proef, mogen de apparatuur na de proef houden als ze blijven pinnen. De proef is geslaagd als de veiligheid van het personeel, de ondernemer en de klant stijgt doordat er minder geld in kas is.

Contant ook niet zonder kosten
Veel ondernemers beseffen onvoldoende dat met contant geld ook kosten zijn gemoeid, zegt Henk van den Broek, voorzitter van de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen. De tijd die je kwijt bent om geld af te storten, het opmaken van de kassa, personeelskosten aan de kassa en de administratie. Pinnen is in vergelijking met contant geld dus minder duur dan veel ondernemers denken. Maar het levert wel meer veiligheid op.'