Stichting Wakker Dier

Mc donald's verkozen tot 'beste foute bedrijf 2007' vanwege einde biggencastratie
(1 oktober 2007)
McDonald's is door Wakker Dier gekozen tot 'beste foute bedrijf 2007'. De prijs-met-een-knipoog wordt aan de hamburgergigant toegekend, omdat McDonald's Nederland vandaag aan Wakker Dier heeft toegezegd vanaf 1 november te stoppen met het gebruik van vlees van onverdoofd gecastreerde biggen. Hanneke van Ormondt van Wakker Dier: "McDonald's blijft natuurlijk een vleesgigant. Toch zijn ze nu wel de eerste grootverbruiker die écht stopt met de castratie. Daarom vinden we de titel 'beste foute bedrijf' wel toepasselijk." De filialen van McDonald's in andere Europese landen zullen later de overstap maken. McDonald's geeft met haar besluit een niet mis te verstaan signaal af aan de Nederlandse varkensindustrie. Biggen worden in ons land op dit moment nog massaal onverdoofd gecastreerd. De hamburgergigant is daarom overgestapt naar Engels varkensvlees. Van Britse biggen worden de balletjes helemaal niet afgesneden.

Al ruim een jaar voert Wakker Dier intensief campagne tegen de onverdoofde castratie van biggen. Dit voorjaar werd succes geboekt: de Hema, Unox en alle Nederlandse supermarkten besloten om vanaf januari 2009 het dieronvriendelijke vlees niet langer te verkopen. Castratie wordt toegepast tegen de berengeur. Dit is een sterke geur die vrijkomt bij het verwarmen van het vlees van zo'n 3% van de mannelijke varkens. Andere landen bestrijden de berengeur op veel diervriendelijker manieren, bijvoorbeeld door verdoofd castreren of geurdetectie aan de slachtlijn. De Nederlandse varkenssector onderzoekt nog welke alternatieven voor de onverdoofde castratie praktisch haalbaar zijn, maar de eerste initiatieven beginnen nu de kop op te steken. Zo stopte De Hoeve, een samenwerkingsverband met milieukeur van 22 varkensbedrijven en 38 keurslagers, begin september met castratie. Zij detecteren hun "stinkers" bij de slachtlijn door zelf een stukje vlees te verhitten. Dit vlees verschijnt over een maand of zes in de Coop-supermarkten.

De Nederlandse varkenssector zal snel op grote schaal een alternatief moeten doorvoeren voor de onverdoofde castratie. Het risico dat nog meer afnemers hun heil in het buitenland zoeken, wordt steeds groter. McDonald's haalt haar vlees van niet-gecastreerde varkens nu uit Engeland, maar als de Nederlandse varkenssector stopt met de castratie kan er weer naar een Nederlandse leverancier worden teruggestapt. Wanneer de McDonald's-filialen in andere Europese landen het dieronvriendelijke product niet meer verkopen is nog niet bekend. Maar de castratie is "het grootste speerpunt binnen McDonald's Europa", zo gaf een medewerker aan. In augustus dit jaar stapte McDonald's op verzoek van Wakker Dier over op scharreleieren in de salades en ontbijtmenu's.