ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV bestaat vandaag 25 jaar!

Vandaag is een bijzondere dag. ABVAKABO FNV viert vandaag namelijk zijn verjaardag. Het is een bijzonder jaar, want we bestaan 25 jaar.

Een verjaardag overkomt je gewoon, maar je moet er ook wel wat voor doen om ouder te worden. ABVAKABO FNV is er in geslaagd om in die 25 jaar uit te groeien tot een mooi exemplaar, gezond van lijf en geest. Maar.... om fit te blijven moet ook genvesteerd worden in het onderhoud.
Toen de bond werd geboren had hij 248.000 leden; nu zijn dat er ruim 350.000! Iets om trots op te zijn. De bond is ook meer divers geworden. Niet alleen ambtenaren, maar ook werknemers uit zorg en welzijn en ook veel vrouwen. Liefst 50% van onze leden is vrouw.

AANEEN kondigt in 1982 het ontstaan van AbvaKabo aan

In zijn 25-jarig bestaan heeft de bond veel meegemaakt. Wekenlange acties tegen het kabinetsvoornemen om ambtenaren te korten in 1983, de totstandkoming en verbetering van cao's in de zorg en welzijnssector. De opkomst van de gesubsidieerde arbeid, de herziening van pensioenregelingen, regelingen op het gebied van zorg en privé zoals ouderschapsverlof en kinderopvang.
In de beeldengalerij op deze site kunt u zien waar we in die 25 jaar allemaal voor gevochten hebben. U vindt daar ook links naar een aantal mooie artikelen uit het bondsmagazine AANEEN, die de veranderingen gaandeweg samenvatten.

Op je verjaardag kijk je altijd even achterom en vooruit. Tot voor kort is het bestaan van de bond vooral gekenmerkt door groei. De bond is nu volwassen en van onstuimige groei is geen sprake meer. Toch zijn wij optimistisch over de komende 25 jaar. Onze omgeving verandert en dat stelt eisen aan onze bond. Als we daar maar goed op inspelen, hebben wij alle kansen om over 25 jaar opnieuw een verjaardagsfeestje te vieren.

vriendelijke groet,
Edith Snoey
voorzitter ABVAKABO FNV