Gemeente Valkenswaard

voor Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld

Budget voor Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld

Het college van burgemeester en wethouders heeft op dinsdag 25 september jl. besloten dat ook Valkenswaard zich aansluit bij het Algemeen Steunpunt Huiselijk Geweld (ASHG) en stelt zich garant voor de kosten. Het steunpunt is gratis toegankelijk voor iedereen die te maken heeft met, vragen heeft over, of advies wil over huiselijk geweld. Het steunpunt werkt regionaal met lokale consulenten. Het gratis telefoonnummer is 0900-1000111.

Huiselijk geweld is geweld dat zich afspeelt in huiselijke kring, bijvoorbeeld tussen partners, tussen ouders en kinderen, tussen broers of zussen of tussen grootouders en kleinkinderen. Het komt veel vaker voor dan men denkt. In Nederland sterven per jaar zo'n 80 vrouwen, 25 mannen en 50 kinderen door geweld in huiselijke kring.

Gratis dienstverlening
De lokale consulenten van het Advies- en steunpunt Huiselijk Geweld kunnen op allerlei manieren ondersteuning bieden. Ze geven informatie en advies over huiselijk geweld aan slachtoffers en plegers. Ze zoeken naar een oplossing voor de problemen, ze organiseren hulp en laten de taken uitvoeren door maatschappelijk werkers, ze doen aan preventie en geven voorlichting. Er wordt vertrouwelijk met de gegevens omgegaan.

Uitbesteed aan Dommelregio
De gemeente heeft het begeleiden van slachtoffers en plegers uitbesteed aan de DommelRegio. Dit is een stichting voor maatschappelijke dienstverlening die actief is in 13 gemeenten in Zuidoost-Brabant. Het centrale kantoor is gevestigd in Valkenswaard. DommelRegio richt zich op het welzijn van haar burgers en wil hen zo actief en zelfstandig mogelijk laten deelnemen aan de samenleving. Dat doet zij door gratis hulp te bieden aan iedereen die problemen heeft op het gebied van school, werk, inkomen, vrije tijd, opvoeding of gezondheid.

Meer informatie
Voor meer informatie over huiselijk geweld, kunt u contact opnemen met het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld dat 24 uur per dag te bereiken is onder nummer 0900-1000111. U kunt ook contact opnemen met het centrale kantoor van Dommelregio, Maastrichterweg 51, 5554 GE Valkenswaard, telefoon 040-2048500.