Gemeente Valkenswaard

website www.slogan.nu

Lancering website www.slogan.nu

Op woensdag 26 september heeft wethouder Mart Wijnen het startsein gegeven voor de lancering van de interactieve website www.slogan.nu. Dit is een informatieve website voor en door jongeren uit Valkenswaard over alcohol en drugs. Op de interactieve website krijgen jongeren niet alleen informatie over alcohol en drugs, ze kunnen er ook hun verhaal kwijt, hun mening geven en nog veel meer. Een redactie bestaande uit jongeren, ervaringsdeskundigen en een professionele webdesigner zijn verantwoordelijk voor de inhoud en de vormgeving van de website.

Fotoshoot winnen
De website heeft nog geen officiële naam. Jongeren kunnen zelf een inspirerende naam verzinnen. In november kiest de jongerenredactie de beste vijf inzendingen. Die worden op de site gezet. Bezoekers kunnen dan twee weken lang stemmen op hun favoriete naam. De naam met de meeste stemmen wint. De bedenker van die naam wint een professionele fotoshoot waarvoor hij of zij drie vrienden of vriendinnen mag meenemen.

Achtergrond
De lancering van de website is een initiatief van de projectgroep `Alcohol, drugs en jongeren' van de gemeente Valkenswaard. Samen met onder andere de politie, Novadic-Kentron, de GGD, Horeca Nederland, Imagestudio Eye-catcher en The Right Choice (TRC) Nederland wil zij het zorgwekkende alchohol- en drugsgebruik in Valkenswaard onder jongeren aanpakken. Dit naar aanleiding van de conclusies en aanbevelingen van het door de verslavingszorginstelling Novadic-Kentron opgestelde rapport 'Veldverkenning Middelengebruik' uit mei 2006. Deze laatste partij (TRC Nederland) is een stichting uit Valkenswaard die zich bezighoudt met preventieprojecten criminaliteit en verslaving voor onderwijsinstellingen. Deze stichting wordt geleid door Jan Ruëdisuëli die in 2006 uitgeroepen werd door Omroep Brabant tot `Brabander van het Jaar'.

Kick-off meeting
In januari van dit jaar zijn de resultaten van het rapport 'Veldverkenning Middelengebruik' gepresenteerd in een breed opgezette kick-off meeting. Alle betrokken partijen zoals hierboven beschreven waren hierbij aanwezig. Toen is gezamenlijk besloten dat er snel en integraal aan de slag gegaan moet worden om het alcohol- en drugsgebruik van Valkenswaardse jongeren terug te dringen, de startleeftijd van alcoholgebruik te verhogen en om dronkenschap in het openbaar af te laten nemen. De lancering van de website is de eerste stap. In het uitvoeringsplan 'Alchohol, Drugs en Jongeren - Een Aanpak' staan nog meer activiteiten die in 2007 en 2008 uitgevoerd worden door de gemeente. Er wordt onder andere een kleine JIP-bus ingezet (The Buzz). Dit is een mobiel informatiecentrum van Novadic-Kentron. Hier kan iedereen informatie krijgen over zaken die met jongeren, leefstijl, uitgaan en drugsgebruik te maken hebben. Verder worden er speciale workshops gegeven zoals 'Leiderschap, dat ben je zelf'. Hierbij wordt ingegaan op keuzes die jongeren maken, relaties en het krijgen en verdienen van respect.

070926-35slogan-nu-groot

Medewerkers van de website www.slogan.nu met links Roland Thiels, projectleider werkgroep Alcohol, jongeren en drugs, Jan en Patrick Ruëdisueli in het midden van respectievelijk The Right Choice en Imagestudio Eye-catcher, en rechts wethouder Mart Wijnen. Foto: Bert Jansen