Gemeente Voorschoten

College kijkt vooruit met programmabegroting
Uitgebracht op: maandag 1 oktober 2007

Voorschoten ligt op koers met de uitvoering van afspraken uit het coalitieprogramma. En met de programmabegroting 2008-2011 wil het college van burgemeester en wethouders deze koers vasthouden.

In de programmabegroting staat wat het college in het komende jaar wil bereiken.
En wat de gemeente daarvoor moet doen, wat dat mag kosten en hoe dat gefinancierd gaat worden. Het college biedt een doorblik tot 2011 en laat zien dat het meerjarenperspectief sluitend is. Er is dus financiële ruimte om het structurele en gewenste nieuwe beleid gestalte te geven.

Sprankelend en betrokken
Veel van de onderwerpen uit de programmabegroting komen voort uit de afspraken in het coalitieprogramma Sprankelend en betrokken. Zo gaat men in 2008 door met de definitiefase en het stedenbouwkundig masterplan voor het Huis van Voorschoten. Ook worden de WMO-prestatievelden jeugd en mantelzorg/vrijwilligerswerk uitgewerkt. Voor een aantal projecten of onderwerpen wil het college extra geld uittrekken:


- aanpak verkeersveiligheid traverse Leidseweg-Veurseweg;
- vergroten capaciteit Sportpark Adegeest;

- (wegwerken achterstand) beheer openbare ruimte.
- parkeerregime Centrum;

- opknappen aula begraafsplaats;

- verhogen vrijwilligersbudget;

- behoud bibliotheek;

- verhogen kwaliteit medewerkers gemeente Voorschoten (en binden en boeien);

- vergroten kennis archeologie vanwege nieuwe wet behoud archeologisch erfgoed;

- investeren in buurthuizen, in bijzonder in Vlietwijk.

Het college staat een solide financieel beleid voor en wil niet meer uitgeven dan verantwoord is. Daarom is in de bestaande begroting gezocht naar middelen om de extra uitgaven te dekken. De maatregelen die het college voorstelt variëren van verlaging van het gemeentelijk ICT-budget en uitstel van sommige investeringen tot het verantwoord inzetten van de reserves, speciaal voor het beheer van de openbare ruimte.

De gemeenteraad behandelt de plannen voor 2008 en de bijbehorende begroting in zijn vergadering van donderdag 1 november.


- einde bericht -