Nationaal Restauratiefonds


PERSBERICHT
Hoevelaken, 28 september 2007

Methodiek van laagrentend lenen ook op de
Antillen succesvol

Het vijftienjarig bestaan van Monumentenfonds Curaçao is voor Professor mr. Pieter van Vollenhoven, als voorzitter van Nationaal Restauratiefonds, mede aanleiding om op 28 september een bezoek te brengen aan Curaçao.

Nationaal Restauratiefonds is in 1992 betrokken geweest bij de start van het Monumentenfonds Curaçao. In 2002 hebben beide fondsen een samenwerkingsovereenkomst getekend die leidde tot een financiering van Nationaal Restauratiefonds aan Monumentenfonds Curaçao. Uit dit fonds worden ook leningen verstrekt voor het behoud van monumenten. Doordat de rente en aflossing terugkeren in dit revolverende fonds blijft het geld duurzaam beschikbaar voor monumentenzorg op Curaçao.

In zijn toespraak benadrukt van Vollenhoven dat hij het van belang vindt om binnen het hele koninkrijk volgens dezelfde uitgangspunten te werken. `Het is belangrijk om van elkaar te blijven leren'.

Op Prinsjesdag heeft het kabinet in Nederland aangegeven een impuls te willen geven aan het wegwerken van achterstallig onderhoud aan monumenten op de Nederlandse Antillen. De komende vier jaar is er in totaal acht miljoen euro beschikbaar voor het behoud van deze monumenten. Dit geld komt op het juiste moment maar is slechts een eerste stap. `De financiële impuls van de overheid om een Revolving Fund te laten slagen is onmisbaar'.


1 van 2

Van Vollenhoven benadrukt het belang van de `bredere' kijk op monumentenzorg. `Het gaat niet om het individuele gebouw maar om het behoud van beschermde stads- en dorpsgezichten'. In Nederland is deze ontwikkeling al een succes en ook voor de Antillen is dit een kans. `Ik hoop dat de overheid op de Antillen ook voldoende oog heeft voor het bredere verband'.

Nationaal Restauratiefonds combineert expertise op het gebied van financieringen met kennis van de monumentenwereld, en wil zo eigenaren en beheerders van monumenten alle denkbare steun bieden bij het restaureren en onderhouden van hun pand. Dat doen wij door het bieden van laagdrempelige financieringen en het geven van voorlichting, advies en begeleiding. Daarnaast wenden wij onze specifieke expertise aan om gevraagd en ongevraagd te adviseren en een strategische rol te vervullen binnen de beleidsvelden van de ministers van Cultuur en Ruimtelijke Ordening ten aanzien van behoudenswaardige elementen in het historisch ruimtelijke aanzicht van Nederland.

Noot aan de Redactie:
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met de heer P.J.A. Baars van het Nationaal Restauratiefonds, telefoon (033) 25 39 229 of 06 22 39 73 81, e-mail p.baars@restauratiefonds.nl.


2 van 2