CDA

.jpg&tabid=157&mid=1006] 01 oktober 2007 - Persbericht - Europese regels voor bodembeleid overbodig

Op 9 oktober 2007 stemt de Milieucommissie van het Europees Parlement over de âKaderrichtlijn Bodemâ. Lambert van Nistelrooij, woordvoerder milieu vindt dat deze richtlijn er niet moet komen.

'Het instellen van een richtlijn is niet proportioneel, want er bestaan al afdoende bodembeschermingsregels, zoals in de kaderrichtlijn water, de nitraatrichtlijn en de maatregelen uit het Natura 2000 pakket. Nederland heeft meer dan 30 jaar ervaring met bodembeleid en nieuwe Europese regelgeving voegt, -buiten extra bureaucratie- niets toe', aldus Van Nistelrooij.

In dit licht heeft Van Nistelrooij een amendement ingediend voor een alternatieve aanpak: de Open Coördinatie. Via 'Open Coördinatie' wordt aan de lidstaten gevraagd op basis van de onlangs gepresenteerde Europese bodemstrategie op nationale basis maatregelen te nemen en elkaar in de uitvoering te ondersteunen. Dit kan door uitwisseling van informatie en opbouw van deskundigheid. Als na vijf jaar blijkt dat de doelstelling niet is gehaald kan de Commissie bijkomende maatregelen voorstellen. 'De methode van 'Open Coördinatie' is hier beter op zijn plaats omdat deze wel gemeenschappelijke doelstellingen formuleert, maar meer vrijheid biedt aan de lidstaten', aldus Van Nistelrooij. Een belangrijk bewaar tegen de bodemrichtlijn is het dubbele werk en de extra kosten. Voor Nederland gaat het om een bedrag tussen de 0,5 en 1 miljard Euro.