Waterschap Rivierenland

Historische poldermolens voor de toekomst behouden door overdracht

Het algemeen bestuur van Waterschap Rivierenland heeft op 21 september besloten dat de vier nog werkende poldermolens die nog in het bezit zijn van het waterschap, worden overgedragen aan de Stichting Instandhouding molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden (SIMAV). Volgens de heer Kok, dijkgraaf van Waterschap Rivierenland, is dit een historisch moment. Met de overdracht is de rol van poldermolens in het waterbeheer van het Rivierenland na eeuwen trouwe dienst uitgespeeld.

Met de overdracht van de poldermolens door Waterschap Rivierenland aan de SIMAV voor het symbolische bedrag van één euro wordt een tijdperk afgesloten, aldus de heer Kok tijdens de bestuursvergadering. Poldermolens hebben eeuwenlang een belangrijke rol gespeeld in het waterbeheer van het rivierengebied. In de loop van de 20e eeuw is deze rol echter steeds meer overgenomen door de gemotoriseerde gemalen die het waterschap beheert.

Historische en toeristische functie

Waterschap Rivierenland is van mening dat de molens nog wel een belangrijke historische en toeristische functie hebben. Om de molens als cultureel erfgoed te behouden is Waterschap Rivierenland op zoek gegaan naar een partij om het beheer en onderhoud van de molens over te nemen. De SIMAV, die zich inzet voor het behoud van oude molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden, is volgens Waterschap Rivierenland een voor de hand liggende keuze.

Bijdrage in onderhoudskosten

Naast het symbolische bedrag van een euro levert het waterschap Rivierenland een eenmalige financiële bijdrage van 930.000 euro aan de SIMAV voor onderhoudskosten. Hiermee neemt het waterschap, in de wetenschap dat de molens in goede handen zijn, afscheid van een viertal trouwe krachten. Het gaat om de Wingerdse molen te Bleskensgraaf, de Broekmolen in Streefkerk, de Hofwegense molen in Bleskensgraaf en de Hoekmolen te Hei- en Boeicop

Rol poldermolens door de eeuwen heen

Poldermolens hebben door de eeuwen heen een belangrijke rol gespeeld in het waterbeheer van het rivierengebied. In de loop van de 20e eeuw is deze rol echter steeds meer overgenomen door de gemotoriseerde gemalen. Het waterschap Rivierenland had nog vier poldermolens in bezit die alle vier rijksmonument zijn en nog maalvaardig. Deze molens zijn tot voor kort door het waterschap Rivierenland aangehouden vanwege mogelijke inzet als reservebemaling in het kader van de wet bescherming staatswerken in oorlogstijd.