Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

Derde kwartaalbericht 2007: Bevoegdheden NMa uitgebreid


01-10-2007

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft zich het afgelopen kwartaal voorbereid op een aantal nieuwe bevoegdheden naar aanleiding van aanpassingen in de Mededingingswet. Hierdoor kan de NMa onder meer, naast ondernemingen, ook opdrachtgevers van en feitelijk leidinggevenden aan een overtreding van de Mededingingswet bestraffen. Daarnaast kan de toezichthouder privé-woningen binnentreden bij opsporingsactiviteiten. De toezichthouder legt de laatste hand aan bijbehorende uitvoeringsregels, die hij binnenkort op zijn website publiceert.

De NMa beoordeelt op dit ogenblik de reacties uit het bedrijfsleven op haar nieuwe Ontwerp Richtsnoeren Clementie. Hierin staan de voorwaarden waaronder ondernemingen én personen die hebben deelgenomen aan kartels, aanspraak kunnen maken op boetevermindering of kwijtschelding van de boete. De nieuwe Richtsnoeren Clementie publiceert de NMa binnenkort op haar website. De NMa ontving dit jaar in totaal 14 clementieverzoeken.

De NMa ontving in het derde kwartaal van dit jaar 26 meldingen van voorgenomen fusies of overnames, nam 22 goedkeuringsbesluiten en stelde aan twee en voorgenomen fusies in de geestelijke gezondheidszorg in de regio Overijssel en in de regio Amsterdam een vergunningseis. De fusie tussen zorgverzekeraars Achmea en Agis en de overname van de zorgactiviteiten van Delta Lloyd door zorgverzekeraar CZ verkregen groen licht. Ook gaf de NMa toestemming voor de fusie tussen het Gemini Ziekenhuis in Den Helder en het Medisch Centrum Alkmaar. De toezichthouder accordeerde de overname van Radio 538 en een aantal televisieactiviteiten van Talpa door RTL. Ook gaf de NMa, na diepgaand onderzoek, toestemming voor de fusie tussen Bloemenveiling Aalsmeer en Bloemenveiling FloraHolland.

Vrij kort nadat de Noordelijke Dagbladcombinatie en PCM hun fusieplannen bij de NMa meldden, trokken zij hun fusiemelding in. Nuon en Essent trokken hun vergunningsaanvraag bij de NMa in, waarna de NMa het lopende diepgaande onderzoek naar de effecten van deze concentratie heeft stopgezet.

De NMa heeft in het derde kwartaal van dit jaar drie bedrijfsbezoeken afgelegd in de zorgsector. Tijdens één van die bezoeken bleek dat zegels, die s avonds door NMa-medewerkers op een deur waren aangebracht, verbroken waren. De NMa heeft aangifte gedaan bij de politie. De NMa verzegelt ruimtes als het onderzoek ter plaatse, waarbij gezocht wordt naar bewijs van een overtreding van de Mededingingswet, nog niet is afgerond. In een andere zaak heeft de NMa een persoon die weigerde mee te werken aan een kartelonderzoek een boete opgelegd van EUR 10.000.

Binnen de prioriteit Netwerksectoren en Media concludeerde de NMa naar aanleiding van een klacht van KPN dat de kabeltelevisiebedrijven UPC, Essent Kabelcom en Casema Multikabel geen misbruik hebben gemaakt van een economische machtspositie. Ook Apple maakt zich volgens de NMa niet schuldig aan misbruik van een machtspositie via zogenaamde koppelverkoop tussen haar draagbare muziek- en mediaspeler, iPod, en haar online muziekwinkel iTunes.

Eind augustus ontving de NMa signalen dat het voor particulieren in Amsterdam praktisch onmogelijk zou zijn om zonder makelaar een huis te kopen. De NMa heeft benadeelde kopers en makelaars opgeroepen signalen bij de NMa te melden aan de hand waarvan zij kan besluiten of zij een onderzoek wil starten.

De NMa heeft haar onderzoek naar mogelijk mededingingsbeperkend gedrag in de beveiligingssector beëindigd. Het onderzoek heeft geen concreet bewijs opgeleverd van een overtreding van de Mededingingswet.

Na bezwaren van de betrokken ondernemingen heeft de NMa afgezien van beboeting van Nozema Services N.V. en Broadcast NewCo Two B.V. In 2005 beboette de toezichthouder deze bedrijven voor in totaal meer dan EUR
1 miljoen. Het betrof een afspraak over wie van hen tweeën de opdracht van omroep Holland Media Groep zou kunnen verwerven voor het leveren van netwerkdiensten bij het uitzenden van commerciële FM-programmas via de ether. De heroverweging in bezwaar voerde tot de conclusie dat, gezien nadere ontwikkelingen in de rechtspraak, onvoldoende vast is komen te staan dat er door de afspraak tussen Nozema en Broadcast sprake is geweest van een (merkbare) beperking van de concurrentie.

De rechtbank Rotterdam heeft in juli uitspraak gedaan in de fietsenfabrikantenzaak. De afstemming over de verhoging van de consumentenadviesprijzen en de betalingskortingen aan de dealers, heeft de rechter bevestigd. De afstemming over de maximale te verlenen marge aan een aanbieder van bedrijfsfietsen, acht de rechter onvoldoende bewezen. Daarnaast acht hij de resterende overtreding minder ernstig dan eerder door de NMa vastgesteld. De rechter heeft de boetes die de NMa heeft opgelegd aan de drie fietsenfabrikanten verlaagd. De toezichthouder heeft hoger beroep aangetekend tegen deze uitspraak bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb).

De Directie Toezicht Energie (DTe), het onderdeel van de NMa dat toezicht houdt op de energiesector, heeft aangegeven hoe zij de nieuwe reguleringskaders voor elektriciteits- en gasnetbeheerders voor de periode 2008 tot en met 2010 wil aanscherpen. Aan de hand van deze kaders bepaalt de NMa jaarlijks de tarieven die de afnemers betalen voor het transport van elektriciteit en gas. Ook constateerde DTe dat energierekeningen te vaak fouten bevatten en dat de consument niet in staat is zijn energierekening zelfstandig te controleren. Daarom controleert de NMa naast de tijdigheid nu ook de juistheid van energierekeningen. De NMa-scorekaarten op http://www.consuwijzer.nl/ lieten zien dat veel energiebedrijven hun rekeningen inmiddels structureel op tijd (binnen twee maanden) weten te verzenden.

De NMa oordeelt voor 1 november a.s. of de tarieven die Schiphol per die datum wil hanteren voor luchtvaartactiviteiten, zoals landingstarieven en tarieven voor passagiers- en bagageafhandeling, correct zijn. De NMa doet dit op basis van onderzoek van haar Vervoerkamer, naar aanleiding van drie verzoeken die zij dit kwartaal ontving. De Vervoerkamer heeft daarnaast bemiddeld in een geschil tussen spoorwegnetbeheerder ProRail en goederenvervoerder ACTS inzake het voornemen van ProRail het spoor tijdelijk buiten dienst te stellen voor werkzaamheden. De vervoerder zou hierdoor tijdelijk geen gebruik kunnen maken van zogenaamde treinpaden, waarvoor hij een overeenkomst had met ProRail. De partijen bereikten via deze bemiddeling overeenstemming over een oplossing.