Inspectie Verkeer en Waterstaat



1 oktober 2007: Naleving regels voor lozen op oppervlaktewater moet beter

De naleving van de Wet verontreiniging oppervlaktewateren (Wvo) door afvalbedrijven en scheepswerven is onvoldoende. Dat constateert de Inspectie Verkeer en Waterstaat op basis van een nalevingsmeting onder deze doelgroep. Rijkswaterstaat verleent afvalbedrijven en scheepswerven een Wvo-vergunning om te mogen lozen op rijkswateren en ziet vervolgens toe op de correcte naleving ervan.

Het onderzoek richtte zich op 36 afvalbedrijven en 102 scheepswerven. In het anonieme onderzoek gaf 60 procent van de afvalbedrijven en 36 procent van de scheepswerven aan het afgelopen jaar minimaal een keer de regels te hebben overtreden. Bij een derde van de afvalbedrijven en 6 procent van de scheepswerven bleek een overtreding geconstateerd tijdens een controle van Rijkswaterstaat gedurende het afgelopen jaar. Voorbeelden van overtredingen zijn meer lozen of andere stoffen lozen dan toegestaan is in de vergunning of morsen van stoffen in het bedrijfsproces.

Rijkswaterstaat krijgt de aanbeveling om de resultaten uit het onderzoek in de planning van het toezicht te verwerken. De inspectie ziet als toezichthouder toe op de juiste uitvoering van de wetten door Rijkswaterstaat.

Bestanden bij dit artikel
Rapport nalevingsmeting WVO afvalbedrijven en scheepswerven


1-10-2007 Inspectie Verkeer en Waterstaat. Privacy statement