Voedingcentrum


Bewust vis kiezen met de VISwijzer


1 oktober 2007

De VISwijzer van het Wereld Natuur Fonds (WNF) en Stichting De Noordzee is vernieuwd. De VISwijzer laat zien wat goede en slechte viskeuzes zijn met het oog op natuur en milieu. Het Voedingscentrum vindt het belangrijk dat consumenten deze aspecten mee kunnen wegen bij hun aankoop. Er is voldoende aanbod van duurzaam gevangen en gekweekte vis om met een gerust hart vis te kunnen eten.

Vis eten is gezond. Vanwege de vetzuren adviseert het Voedingscentrum om twee keer per week vis te eten, waarvan één keer vette vis. Tegelijkertijd worden veel vissoorten overbevist, waardoor ze worden bedreigd. Ook veroorzaakt de visserij (milieu)problemen. Zo zijn er visserijmethoden die de natuur op de zeebodem beschadigen of waarbij ook veel andere dieren sterven, zoals haaien, dolfijnen, schildpadden en zeevogels. Ook bij gekweekte vis kunnen er problemen zijn, zoals het gebruik van wilde vis als visvoer. De VISwijzer van het Wereld Natuur Fonds (WNF) in samenwerking met Stichting De Noordzee, maakt het consumenten mogelijk bewust te kiezen.

Vissoort en herkomst belangrijk

De Viswijzer deelt vis in in drie categorieën: âprima keuzeâ (groen), âtweede keuzeâ (oranje) en âliever nietâ (rood). De beoordeling verschilt per vissoort en herkomstgebied en hangt bijvoorbeeld af van de visserijmethode. Elk jaar wordt gekeken of de indeling nog klopt.

In de nieuwe VISwijzer is het aantal vissen in de rode groep groter geworden. Kabeljauw uit IJsland is van âgroenâ naar âoranjeâ gegaan: ook in de IJslandse wateren wordt deze vis schaarser. Gezonde én duurzame keuzes zijn nog steeds zoute haring, sardines en zalm uit de Verenigde Staten en Canada. Ook biologische zalm en forel en vis met het MSC-keurmerk zijn prima. Hetzelfde geldt voor gekweekte tilapia en meerval uit Nederland en België en gekweekte forel. Kweekzalm uit Schotland en Noorwegen is met het oog op het milieu een middenweg. Ronduit slechte keuzes voor het milieu zijn bijvoorbeeld kabeljauw uit de Noord- en Oostzee, Europese paling, heilbot, schol, (slip)tong, blauwvin- en geelvintonijn, zeewolf en zwaardvis.

Meer duurzame vis

Ook Greenpeace adviseert consumenten over een duurzame keus met de âVis-a-cardâ. De Vis-a-card is minder uitgebreid dan de VISwijzer en maakt minder onderscheid naar vangstgebied. In grote lijnen komt de indeling van de vermelde vissoorten overeen.

Het Productschap Vis heeft eigen sites met informatie over vis en herkomst. Daar is ook te lezen welke plannen de Nederlandse visserijsector heeft gemaakt om meer duurzaam te gaan vissen en bijvoorbeeld de palingstand weer op peil te brengen.

Het WNF ijvert voor een groter aanbod van duurzame vis, zoals vis met het Marine Stewardship Council-keurmerk-keurmerk (MSC). Dat werpt zijn vruchten af. De verwachting is dat het aanbod van vis met het MSC-keurmerk in 2008 zal toenemen bij supermarkten, zoals bij Albert Heijn, visspeciaalzaken en diverse restaurants. Bij vis met het MSC-keurmerk worden de visstanden duurzaam beheerd en wordt zo min mogelijk schade toegebracht aan het leven in de zee.