GroenLinks

GroenLinks wil spoeddebat over beveiliging Hirsi Ali


1 oktober 2007

De fractie van GroenLinks wil tijdens een spoeddebat tekst en uitleg van de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken (BZK) over de grote problemen die zijn ontstaan rond de verantwoordelijkheid voor en de financiering van de beveiliging van Ayaan Hirsi Ali. De problemen zijn zo groot dat Hirsi Ali heeft besloten zich weer in Nederland te vestigen. Wij willen weten of de Nederlandse regering al het mogelijke heeft gedaan om tot een oplossing te komen en wat in haar visie een definitieve oplossing in de weg stond.

Vorig jaar, op 24 mei 2006, heeft GroenLinks schriftelijke vragen gesteld aan de minister van Justitie over de beveiliging van Ayaan Hirsi Ali. (Kamerstuk 1726, vergaderjaar 2005-2006) In antwoord op deze vragen schreef de minister: "De Nederlandse Staat zal bij het vertrek van mevrouw Hirsi Ali, in overleg met de Verenigde Staten, zorg dragen voor een zorgvuldige overgang." Deze overgang blijkt in de praktijk op Amerikaanse belemmeringen te zijn gestuit. Dat werpt naar het oordeel van de GroenLinks-fractie mogelijk een nieuw licht op de verantwoordelijkheid van de Nederlandse regering in deze.

Het uitgangspunt in de internationale verhoudingen is volgens de minister van Justitie "dat elk land zorgt draagt voor de veiligheid en benodigde beveiliging van personen die zich op zijn grondgebied bevinden." De vraag is nu of op dit uitgangspunt in zeer bijzondere omstandigheden niet een uitzondering moet worden gemaakt. Net zoals de Britse overheid in het geval van Salman Rushi ook buiten haar landsgrenzen over zijn veiligheid waakt, zou dat ook in het geval van Hirsi Ali kunnen gebeuren. Het gaat in beide gevallen om bedreigde personen die letterlijk wereldwijd in de belangstelling staan en waarschijnlijk nog vele jaren lang overal ter wereld een groot risico lopen en potentieel doelwit van een aanslag blijven. Het functioneren van deze mondiale opinieleiders zou ernstig belemmerd worden als zij door de wijze van organisatie van hun persoonsbeveiliging nooit meer over hun eigen landsgrenzen heen zouden kunnen reizen.

Femke Halsema