Wientjes wil speciale Raadkamer voor grote projecten

01/10/2007 16:20



VNO-NCW



DEN HAAG, 1 OKTOBER 2007 - Bij de Raad van State moet een speciale 'Kamer' komen voor een snelle behandeling van bezwaren tegen grote projecten op het gebied van infrastructuur. Die suggestie doet VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes in een videogesprek op de website van zijn organisatie. De instelling van zo'n aparte Kamer moet ervoor zorgen dat projecten die van groot belang zijn voor de Nederlandse economie sneller kunnen worden afgehandeld.

VNO-NCW vindt verder dat over grote projecten voortaan één overheid één besluit moet nemen. Nu bestaat een groot project vaak uit vele - soms tientallen - kleinere besluiten, waartegen telkens bezwaar open staat. Ook vindt de organisatie dat de Raad van State de middelen in handen moet krijgen om overheden aan te zetten tot spoedige medewerking aan een bezwaarprocedure. Daarnaast moeten overheden in de gelegenheid gesteld worden om kleine fouten die bij een bezwaarprocedure aan het licht komen, snel te herstellen, zonder dat de hele procedure hoeft te worden overgedaan.

Wientjes toonde zich in het gesprek verder positief over een idee van Bouwend Nederland, de brancheorganisatie van bouwondernemers, om voortaan afzonderlijke besluiten te nemen over de aanleg en over het gebruik van een nieuwe weg.

In het videogesprek reageert Wientjes op plannen van minister Eurlings (Verkeer en Waterstaat) voor het instellen van twee zware adviescommissies die de impasse op het gebied van de infrastructuur moeten doorbreken. Wientjes erkent dat hij twijfels had bij het instellen van nieuwe commissies: "Een nieuwe commissie instellen is meestal gelegitimeerd uitstel", aldus Wientjes. Niettemin is hij bereid Eurlings het "voordeel van de twijfel" te geven, vooral ook omdat de adviezen met spoed afgeleverd moeten worden.





http://www.vno-ncw.nl