Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


Extra prijsverhoging OV-chipkaart mogelijk 7 %
Het is onaanvaardbaar dat de chipkaarttarieven meer dan 7% extra dreigen te worden verhoogd om financiële tegenvallers voor de vervoerbedrijven te compenseren. Vervoerders en opdrachtgevers (provincies en stadsgewesten) willen deze extra stijging invoeren om zo de het inkomstenverlies van weggelopen reizigers voor de bedrijven te compenseren. Reizigers die het OV trouw blijven betalen dan het gelag, zo vindt Reizigersvereniging ROVER.

Vervoerbedrijven verwachten dat zeker 7 % van de huidige strippenkaartgebruikers na invoering van de OV-chipkaart niet langer voor de tram, bus of metro zullen kiezen. Zij willen dat verlies compenseren door de rekening eenvoudig bij de reiziger neer te leggen. Daarmee handelen ze in strijd met de toezegging van toenmalig minister Peijs en de huidige staatssecretaris Huizinga, dat de OV-chipkaart voor de reiziger over het geheel genomen niet duurder zou uitpakken.

Inmiddels wordt nagedacht over een andere vorm van compensatie. De vervoerbedrijven zouden dan een deel van de Rijkssubsidie krijgen, zonder dat ze daarvoor vervoer hoeven aan te bieden. Ook deze oplossing wijst ROVER van de hand: daar is deze subsidie niet voor bedoeld. Deze subsidie, in vaktermen aangeduid met Brede Doeluitkering, dient te worden besteed aan vervoer of andere voorzieningen voor reizigers, en niet te worden aangewend om vervoerbedrijven te compenseren voor reizigers die zij zelf met hun tariefsysteem hebben verjaagd.

ROVER zal staatssecretaris Huizinga verzoeken te zorgen dat de belofte "de OV-chipkaart wordt voor de reizigers niet duurder" ook daadwerkelijk gestand wordt gedaan.
Pagina geplaatst: 1 oktober 2007