Groen!

Brussel, 28 oktober 2007

Myanmar: Rij Total voorbij

Groen! wil bijkomende maatregelen tegen de militaire dictatuur in Myanmar

Terwijl de internationale verontwaardiging over het schandalige optreden van de ordetroepen in Myanmar groeit, blijft het wachten op hardere acties tegen de militaire dictatuur van het land. Groen! stelt dan ook volgende bijkomende maatregelen voor:


- Groen! steunt de consumentenboycot tegen het oliebedrijf Total, dat actief met de militaire junta samenwerkt. Een dergelijke boycot wordt ook door de Nederlandse Groenen bepleit. We roepen consumenten dan ook op om niet meer te tanken bij Total: rij Total voorbij.


- Daarnaast steunt Groen! de vraag van Netwerk Vlaanderen dat de Belgische bankengroepen niet langer zouden investeren in de olie-, gas- en mijnbouwsector in Myanmar. Het regime heeft de brandstofprijzen voor de gewone Birmezen verdubbeld, maar kon haar bewind wel financieren door stijgende exportinkomsten uit onder andere olie en gas. Belgische bankengroepen (Dexia, Fortis, ING, ) investeren in Total en het Chinese olieconcern PetroChina (dat aan gaswinning doet). De belangen van de Belgische banken in Total bedragen maar liefst 4,8 miljard dollar. Groen! roept de Belgische banken op om zich hieruit terug te trekken.


- Ten slotte vraagt Groen! dat de Belgische regering zich sterk inzet om de EU te overtuigen om een boycot uit te vaardigen voor investeringen in Myanmar.

Groen! zal morgen (29/10/07) aanwezig zijn op de steunmanifestatie in Brussel voor de bevolking van Myanmar. (12u tot 13u, Vrijheidsplein, Brussel). Daarnaast bereidt Groen! ook parlementaire initiatieven in het Vlaams en federaal parlement voor.

Wouter De Vriendt, Kamerlid Groen!