AutoRai

Opvallende Chevrolet HHR nu in Nederland leverbaar

(10/1/2007)
Het Nederlandse wegennet wordt binnenkort verrijkt met een opvallende, nieuwe verschijning: de HHR van Chevrolet. Met zijn tijdloze retrolook, die sterk aan een hotrod doet denken, is de HHR absoluut uniek in het segment van de compacte modellen.

Het is de ideale auto voor jongen mensen en kleine gezinnen die enerzijds een individueel alternatief zoeken voor de kleurloze keuze aan hatchbacks die normaal gesproken in deze klasse worden aangeboden, maar die anderzijds wat functionaliteit betreft tegelijkertijd geen concessies willen doen. Ook kan de HHR uitstekend een representatieve rol vervullen voor ondernemers die veel waarde hechten aan design. Voor Chevrolet zal de HHR vooral de rol vervullen van een imagebuilder. Op zijn thuismarkt, Noord Amerika, is de Chevrolet HHR al een doorslaand succes. Sinds de introductie zijn er al ruim 200.000 exemplaren van verkocht.

Herkenbaar retrodesign
Het opvallende design van de HHR is geïnspireerd op dat van de klassieke Chevrolet Suburban. Vooral details als de hoge daklijn van de vierdeurs auto (HHR staat voor Heritage High Roof), het grote achterportier en de opbollende spatborden doen denken aan de innovatieve 1949 Chevy Suburban. Met zijn grote, in de spatborden geïntegreerde ronde koplampen in een rechthoekige behuizing en de semi-ronde grille aan de voorzijde, stijgt de HHR uit boven de massa. De diamantvormige reflectoren en de achterlichten dragen eveneens bij aan het zeer speciale voorkomen. De doorgetrokken deur- en raamlijn creëert eveneens een herkenbaar effect en draagt bij aan het ondubbelzinnige ontwerp van de auto.

Toch ziet de Chevrolet HHR er niet alleen geweldig uit, hij is tevens zeer functioneel. Om te beginnen biedt hij uitzonderlijk veel ruimte. Dankzij de hoge daklijn is er meer dan genoeg zitruimte. De bagageruimte is ongewoon groot voor een 4,48 meter lange auto. Maar liefst 638 liter bagage kan worden opgeborgen tussen het achterportier en de rugleuning van de achterbank. Die hoeveelheid is verder te vergroten tot 1.634 wanneer de achterbank wordt neergeklapt. Ook de voorste passagierstoel kan worden neergeklapt om ruimte te maken voor lange objecten, tot een lengte van 2,44 meter. Met het oog op gebruiksgemak kan de achterklep elektronisch worden geopend via een touchpad bediening. Nog zoân praktische feature zijn de drie âgeheimeâ compartimenten die in de vloer van de bagageruimte verborgen zijn.

State-of-the-art technologie
De Chevrolet HHR wordt aangedreven door een 170 pk sterke 2.4-liter viercilindermotor, die goed is voor een topsnelheid van 180 km/u. Optioneel kan de HHR worden uitgerust met een elektronisch gestuurde viertraps automaat. Het chassis van de voorwielaangedreven HHR is state-of-the-art. Een elektronisch stabiliteitscontrolesysteem (ESC), StabiliTrak genaamd, is standaard, evenals ABS en tractiecontrole. De voorwielophanging is voorzien McPherson veerpoten, achter is een torsieas gemonteerd.

De belangrijkste onderdelen van de carrosserie, waaronder de dorpels en de dwarsbalken, zijn vervaardigd van ultrasterk staal. Dat verhoogt de stijfheid van de auto en zorgt voor extra bescherming bij een aanrijding van opzij. Speciale voorgevormde delen absorberen de energie in het geval van een botsing waardoor de veiligheidscel voor de passagiers extra beschermd wordt. In combinatie met de lasergelaste stalen secties in de deurstijlen en de voor- en achterportieren draagt deze constructie bij aan de solide constructie.

De Chevrolet HHR heeft een uitgebreide standaarduitrusting, met onder andere een elektrisch verstelbare bestuurderstoel, elektrisch bedienbare ramen, cruise control, air-conditioning, een lederen stuurwiel met stuurwielbediening voor het audiosysteem, lederen delen op de voor- en achterstoelen, een radio/CD-speler met MP3-aansluiting en zeven speakers, evenals op afstand bedienbare centrale portiervergrendeling.

Tot de passieve veiligheiduitrusting behoren onder andere two-stage voorairbags (met een sensor in de passagierstoel die registreert of de stoel bezet is), gordijnairbags voor de beide zitrijen en gordelvoorspanners voorin.

De prijs voor de HHR 2.4 LT met handgeschakelde versnellingsbak is voor Nederland vastgesteld op ⬠29.495,- incl. BTW/BPM.