Universiteit Twente

Dubbele identiteit komt in nanotechnologie goed van pas

Compact of langgerekt? Nanostructuren blijken er, bij dezelfde temperatuur, verschillende identiteiten op te kunnen nahouden. Ze kunnen zich uitrekken tot een nanodraad, maar ook een compact `eilandje' blijven. Wat daarbij de doorslag geeft, is hun voorgeschiedenis. Dat concluderen prof.dr.ir. Harold Zandvliet en dr. Raoul van Gastel (MESA+ Instituut voor Nanotechnologie) in hun publicatie in Physical Review Letters.

Van de spontane overgang van compact naar langgerekt maken de onderzoekers nu al dankbaar gebruik: het is een beproefd recept in het `bereiden' van nanodraden. Als kristallijn materiaal op een oppervlak wordt aangebracht, wil het aanvankelijk een eilandje vormen. Tengevolge van spanningen in de kristalstructuur verandert dit, en vindt een spontane overgang plaats naar langgerekte draden. Dat is een geleidelijke overgang, is altijd aangenomen. Zandvliet en Van Gastel stellen echter dat het niet zo eenvoudig ligt: zij laten zien dat de compacte en de langgerekte verschijningsvorm naast elkaar kunnen bestaan, bij dezelfde temperatuur.

Deze `bistabiliteit' is thermodynamisch goed te verklaren, stellen de onderzoekers, door te kijken naar de voorgeschiedenis van de gevormde eilandjes en draden. Kennis over die voorgeschiedenis is vervolgens te gebruiken om het proces te stúren: de dubbele identiteit is dan handig te gebruiken om nieuwe structuren te maken, voor toepassingen in de nano-elektronica.

Het artikel `Bistability in the shape transition of strained islands', door Harold Zandvliet en Raoul van Gastel, verschijnt in oktober in Physical Review Letters. Het is nu al online te zien of als pdf-bestand toe te sturen.

Contactpersoon: Wiebe van der Veen, tel (053) 4894244

Top
Laatst gewijzigd op 01-10-2007 16:38:00 door Webmaster