Nivel


Eerstelijns-GGZ komt langzaam in beweging

1 oktober 2007
Het aantal eerstelijnspsychologen groeit en ook de capaciteit van het Algemeen Maatschappelijk Werk neemt na een eerdere daling weer toe. Maar nog steeds blijft het aantal verwijzingen van patiënten met psychische problemen naar de tweedelijns-GGZ onveranderd hoog.

Dichtslibben
De vraag naar GGZ-hulpverlening neemt steeds meer toe. Om te voorkomen dat de gespecialiseerde zorg dichtslibt, is het beleid al sinds 1999 om mensen met lichtere psychische of sociale problemen in de eerstelijns-GGZ te behandelen. Behandeling in de eerstelijn is ook de voorkeur van de patiënten zelf. De overheid moedigt daarom verdere versterking van de eerstelijns-GGZ aan. Er zijn de laatste jaren al meer eerstelijnspsychologen gekomen en per 1 januari 2008 komt de eerstelijns-GGZ in de basisverzekering en worden er GGZ-praktijkondersteuners geïntroduceerd voor huisartsen.

Filter aan de poort
De huisarts moet, ondersteund door het algemeen maatschappelijk werk en de eerstelijnspsycholoog, als poortwachter optreden bij de toenemende stroom aan psychische problemen. Zo kan de tweedelijns-GGZ worden ontlast. Om deze ontwikkeling en het effect van het overheidsbeleid na te gaan, volgt het NIVEL de hulpverleningscapaciteit, de daadwerkelijk verleende hulp in de eerstelijns-GGZ en de verwijsstromen. NIVEL-onderzoeker Mieke Emmen: "De overheid heeft er wel flink op ingezet, maar wij zien nog niet dat dit leidt tot minder vragen om hulp in de tweede lijn."

Onderzoek
Het NIVEL verzamelde gegevens uit de Tweede Nationale Studie, bij het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsen, bij de registratie van het Algemeen Maatschappelijk Werk (AMW) en het Landelijk Informatienetwerk Eerstelijnspsychologen (LINEP) en hield enquêtes onder AMW-instellingen en eerstelijnspsychologen.

Betrokken NIVEL projecten


* NS2 http://www.nivel.nl/nationalestudie

* Linh http://www.linh.nl/

Subsidiënt


* Ministerie van VWS http://www.minvws.nl/

Zie ook


* Capaciteit, hulpverlening en patiëntenstromen in de eerstelijns GGZ 2001-2006 (72 pag. 733 kB) http://www.nivel.nl/systeem/scripts/downloadtracker.asp?download=http://www.nivel.nl/pdf/Capaciteit-hulpverlening-en-pati%EBntenstromen-in-de-eerstelijns-GGZ-2001-2006.pdf