Gemeente Rotterdam

1 oktober 2007
Nr. 164

Centraal Onthaal Jongeren op 1 oktober open

Eén meldpunt voor dak- en thuisloze jongeren

Vanaf 1 oktober kunnen dak- en thuisloze jongeren uit Rotterdam voor al hun hulpvragen terecht bij één meldpunt: Centraal Onthaal Jongeren (COJ) bij het Jongerenloket aan de Westblaak 122. Het COJ biedt opvang, dagbesteding en schuldhulpverlening en is een uitbreiding van de dienstverlening van het Jongerenloket. Jeugdwethouder Leonard Geluk opent op 2 oktober het meldpunt.

Om de COJ-aanpak sluitend te maken, wordt een convenant getekend door de gemeente en zorg- en hulpverleningsinstellingen als BAVO-Europoort, Centrum voor Dienstverlening, Flexus, Leger des Heils, Lindenhof en Maaszicht. Scholen (ROC's) en woningcorporaties wordt gevraagd zich in de eerste helft van 2008 aan te sluiten.

Uitbreiding
In het voor risicojeugd opgestelde actieprogramma 'Ieder kind wint' wil de gemeente dak- en thuisloosheid voorkomen en bekorten. Uitgangspunt van het programma is de zelfredzaamheid en zelfstandigheid van elke jongere naar het hoogst haalbare niveau te brengen. Nog dit jaar breidt de gemeente het aantal opvangplaatsen voor jongeren uit met 400. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de vraag (1650) het aanbod (350) sterk overstijgt. Ruim 70% van de uitbreiding is inmiddels gerealiseerd. De gemeente wil het aanbod van opvangplaatsen verder uitbreiden. De gemeente Rotterdam investeert de komende vier jaar tien miljoen euro in Centraal Onthaal Jongeren. Het vormt een onderdeel van het Sociaal Programma, gericht op het bevorderen van deelname aan het maatschappelijk verkeer.

noot voor de redactie/