Ingezonden persbericht


Stadsherstel Amsterdam N.V.


- Persbericht -


1 oktober 2007

Stadsherstel wint prijs voor Opdrachtgevers van Leerlingbouwplaatsen

Deze week opnieuw een leerlingbouwplaats ingesteld

Op donderdag 20 september organiseerde Fundeon, Kenniscentrum bouw & infra in Den Bosch haar tweede Relatiedag. Tijdens de Relatiedag werden diverse Bouw en Infra onderwijsprijzen uitgereikt, waaronder de Promotieprijs voor Opdrachtgevers van Leerlingbouwplaatsen.

De Promotieprijs is ingesteld op initiatief van het Ministerie van VROM. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een organisatie of bedrijf met veel of opvallende activiteiten voor leerlingbouwplaatsen.

Dit jaar werd de prijs toegekend aan Stadsherstel Amsterdam.

Stadsherstel Amsterdam N.V. heeft al tientallen jaren deelnemers van verschillende opleidingen en niveaus in haar organisatie. Als grootste restaurerende instelling van ons land maakt zij zich zorgen over het verdwijnen van het restauratieambacht. In het verleden zijn al veel leerlingbouwplaatsen gerealiseerd. Maar vanaf vorig jaar wordt ieder project als leerlingbouwplaats uitbesteed en liefst tegelijk ook als Restauratie Opleidings Project. De jury had grote waardering voor het werk van Stadsherstel Amsterdam NV vanwege het feit dat deze organisatie al tientallen jaren echt werk maakt van behoud van vakbekwaamheid. Dat geldt voor de Rijksgebouwendienst, waar eenderde van het werk bestaat uit monumenten. Maar ook de bedrijfstak is van mening dat de relatie met organisaties als Stadsherstel moet worden gekoesterd. Vanaf 2006 staat in de bestekken van alle projecten van Stadsherstel Amsterdam beschreven dat de uitvoering als leerlingbouwplaats moet worden uitgevoerd. Via haar relatie met Stichting Herstelling, bijvoorbeeld, krijgen kansarme jongeren een kans om forten te herstellen. Zo worden ze voorbereid op een opleiding via het samenwerkingsverband of een reguliere baan. Maar er is ook aandacht voor de 'hogere' opleidingen, zoals restauratiemedewerker.

Stadsherstel is Fundeon dankbaar voor het toekennen van deze prijs en zal in de toekomst blijven meehelpen leerlingen voor het restauratieambacht op te leiden.

Deze week start Stadsherstel met een nieuwe leerlingbouwplaats. Namelijk een oud veilinghuisje (een gemeentelijk monument) met een bijzondere nieuwbouw daar aan vast. Het veilinghuisje bevindt zich binnen het zogenaamde Cluster Arm-project. Het staat op het binnenterrein van het bouwblok Warmoesstraat, Oudezijds Armsteeg, Oudezijds Voorburgwal en Heintje Hoekssteeg, het blok naast Ons lieve heer op Solder.

Stadsherstel restaureert op dit ogenblik het huis vóór het veilinghuisje, het rijksmonument Oudezijds Voorburgwal 32. Het buurpand, nummer 34, wordt gereconstrueerd. Ook dit is een leerlingbouwplaats, het is tevens een Restauratie Opleidings Project (ROP). In november wordt het project opgeleverd. De restauratie van Oudezijds Voorburgwal 30 was ook een leerlingbouwplaats. Dit pand is vorig jaar zomer opgeleverd.



Ingezonden persbericht