Gemeente Goirle

Goirle eerste gemeente met schuldhulpverlening nieuwe stijl

Andere gemeentes volgen Goirlese aanpak met interesse

Goirle eerste gemeente met schuldhulpverlening nieuwe stijl

Als eerste gemeente in Nederland heeft de gemeente Goirle schuldhulpverlening nieuwe stijl met een spreekuur op afspraak. Daardoor kunnen inwoners die financieel de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen, sneller en efficiënter geholpen worden en crisissituaties worden voorkomen.

Ten behoeve van de schuldhulpverlening heeft de gemeente afspraken gemaakt met de gemeentelijke kredietbank Stadsbank Midden Nederland (SMN). Tevens is schuldhulpverlening nieuwe stijl van de SMN ingevoerd. Centraal daarbij staan het spreekuur en de zogenaamde stabilisatiefase. In de stabilisatiefase wordt de actuele situatie gestabiliseerd en beginnen de hulpverleners meteen met de hulpverlening. Voorheen werd eerst veel energie gestoken in het completeren van de aanvraag voor schuldhulp alvorens de hulpverlening op gang kwam. Voorheen meldde een klant voor schuldhulpverlening uit Goirle of Riel zich bij 't Loket om te worden verwezen naar het Instituut Maatschappelijk Werk (IMW) en eventueel van daaruit naar de SMN.
Nieuw is ook dat instanties potentiële klanten kunnen aanmelden voor het spreekuur via een apart e-mailadres.

Positief
De SMN heeft in Goirle de afgelopen maanden al spreekuur gehouden om de acute problemen als gevolg van oplopende achterstanden bij het Instituut Maatschappelijk Werk (IMW) op te lossen. Op de afdeling Sociale Zaken van de gemeente is een medewerkster van de SMN aanwezig. De reacties van de bezoekers van het spreekuur, de gemeente alsook van de diverse instanties zijn positief en het voorziet duidelijk in een behoefte.

Subsidie
De gemeente Goirle heeft tot eind 2007 22.000 subsidie ontvangen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het bedrag is voldoende voor de dekking van de kosten van het spreekuur en de bijkomende kosten. In de Staatscourant nr. 105 van 5 juni 2007 staat dat het kabinet de komende jaren meer geld uittrekt voor armoedebestrijding en schuldhulpverlening via de gemeentes. In 2007 gaat het om een bedrag van 15 miljoen in het gemeentefonds, de komende vier jaar oplopend tot 80 miljoen. Dit biedt mogelijkheden het spreekuur structureel te maken.

Contract
De SMN werkt voor circa 50 gemeenten in Nederland en heeft een vestiging in Waalwijk. De gemeente Goirle werkt al geruime tijd samen met de SMN voor financiële dienstverlening aan personen met budgetproblemen. Speciaal voor de schuldhulpverlening hebben burgemeester Machteld Rijsdorp en directeur SMN Wim Deen woensdag 26 september een contract ondertekend.