Gemeente Smallingerland


* | 2007

* | September

* | Trapjes Loswal

Levensreddende trapjes aan Loswal

Er komen 'persoonsuittredenplaatsen' ofwel trapjes aan de kademuren van de industriehaven. Wie in het water valt, kan er dan zelf uitkomen.

Het waterpeil in de industriehavens is ongeveer 150 cm lager dan de kade; de gemeente gaat nu verzinkte stalen ladders aanbrengen, zodat iemand die te water raakt, zichzelf in veiligheid kan brengen.

Een poos geleden raakte een man te water in de industriehaven bij de Loswal. Hij werd met enige moeite door omstanders uit het water gehesen. Nu zijn er geen wettelijke bepalingen waaraan een industriehaven zou moeten voldoen; wel zijn er landelijke normen. NEN* adviseert om op een maximale afstand van 60 meter 'personenuittredeplaatsen' (ofwel trapjes) aan te brengen.

De gemeente gaat dat nu doen zowel aan de Loswal als aan de Lier. Het gaat om de openbare kademuur van in totaal zo'n 1200 meter, dus er zullen zeker 21 van deze ladders moeten komen. De ladders beginnen een meter onder water, terwijl aan de bovenkant twee leuningen zitten die 50 cm boven de kade uitsteken.

Het aanbrengen van deze veiligheidsvoorzieningen kost EUR 30.000 exclusief btw. Het college wil niet wachten tot de nieuwe perspectiefnota volgend jaar, en zal het benodigde krediet beschikbaar stellen.

Bij de nieuwe insteekhaven zijn direct bij de aanleg al veiligheidsvoorzieningen aangebracht.


* NEN is een stichting die t.b.v.alle sectoren van het maatschappelijke en economische verkeer normen beheert. Producten moeten veilig zijn, processen zijn bij voorkeur efficiënt, en producten en processen moeten op elkaar aansluiten. Daarom maken producenten, handelaren, inspecteurs, consumentenorganisaties en andere belanghebbenden onderling afspraken. Normen zijn documenten waarin dergelijke afspraken zijn vastgelegd.