Gemeente Smallingerland


* | 2007

* | September

* | Proefsleuf voor Drachtstervaart gegraven

Proefsleuf voor Drachtstervaart gegraven

Voor het graven van de Drachtstervaart is een proef gedaan om naar de grondwaterstand te kijken en het riool te inspecteren.

Vrijdagochtend 28 september is daadwerkelijk een proefsleuf gegraven voor het latere echte werk aan het uitgraven van de Drachtstervaart.

De proefsleuf is gegraven

In de afgelopen weken zijn alle voorbereidende werkzaamheden gedaan. Ook de hele voorbereiding is onderdeel geweest van het proefdraaien. Het ging onder meer om het plaatsen van peilbuizen voor het meten van de grondwaterstand, het frezen van de wegverharding en het aanleggen van een zogenaamde bronnering. Een bronnering zorgt er voor dat het grondwater niet in het te graven gat (waarin straks gewerkt wordt) loopt. Daarbij ging het afgelopen woensdagochtend mis. Er is een foute inschatting gemaakt van de mate waarin dichtbij de oude bestaande waterleiding kon worden gewerkt. De oude waterleiding is te kwetsbaar gebleken om er dichtbij te kunnen graven zonder dergelijke incidenten te riskeren. De waterleiding werd geraakt bij het slaan van de bronnering. Er ontstond wateroverlast en een deel van Drachten zat een poosje zonder water.
Naar aanleiding van dit incident bekijken gemeente, ontwikkelaar en aannemer ontwerp en bestek nog eens kritisch: er zijn mogelijk aanpassingen nodig om dergelijke incidenten tijdens het echte werk te voorkomen. Er wordt geen noemenswaardige vertraging verwacht.

Om bij het graven van de sleuf vrijdagmorgen niet opnieuw het risico te lopen de waterleiding te raken, worden de afmetingen van het te graven gat aangepast. Het is nu de bedoeling om tot op de bovenkant van het bestaande kokerriool te graven, zodat de koker ter plekke van buiten wel kan worden geïnspecteerd.

Direct na het weekend wordt de proefsleuf weer dichtgemaakt.