Ingezonden persbericht


Persbericht

Wolfsen wil spijbelrechter in Utrecht

Kandidaat-burgemeester Aleid Wolfsen wil dat Utrecht een spijbelrechter krijgt. Hij zei dat op maandag 1 oktober tijdens een college aan de Universiteit Utrecht waar hij zijn plannen presenteerde over het onderwijs in Utrecht. Wolfsen: "Met een aparte spijbelrechter krijgen spijbelaars lik-op-stuk. Daarmee voorkomen we dat deze jongeren uiteindelijk vroegtijdig de school verlaten."

Teveel kinderen verlaten in Utrecht vroegtijdig de school. Dat is doodzonde; niet alleen voor de kansen van deze kinderen zelf, maar ook voor de groei van de Utrechtse economie. Veel kinderen die vroegtijdig de school verlaten, zijn begonnen als spijbelaar. Wolfsen: "Er zijn gevallen bekend van kinderen die weken- of zelfs maandenlang niet op school verschijnen zonder dat er wordt ingegrepen. Terwijl spijbelen vaak een eerste indicatie is dat er iets mis is in een gezin. Mijn stelling is: hoe langer het duurt, hoe groter de kans dat zo'n kind uiteindelijk vroegtijdig de school verlaat."

Wolfsen kwam op het idee van de spijbelrechter, omdat hij als rechter heeft ervaren dat soort zaken soms veel te lang blijven liggen, omdat iedereen een beetje verantwoordelijk is en niemand voor het geheel. In Utrecht kan de spijbelrechter ervoor zorgen dat het aantal spijbelaars en vroegtijdig schoolverlaters fors afneemt. Wolfsen: "Niet iedere spijbelaar wordt een boef, maar bijna elke boef begint wel als spijbelaar."

Tijdens zijn gastcollege ging Wolfsen in op de kansen van Utrechtse kinderen uit de verschillende wijken. Die kansen zijn ongelijk als je kijkt naar de doorstroming van kinderen naar havo en vwo. Wolfsen: "Ik vind de wijkaanpak pas succesvol als je postcode niet meer de perfecte voorspeller is van je schoolcarrière. Daarom wil ik tijdens mijn burgemeesterschap ervoor zorgen dat ieder Utrechts kind even veel kans heeft op een goede opleiding. De grote verschillen tussen de wijken moeten verdwijnen."

Wolfsen gaf verder aan dat hij de lange wachtlijsten voor middelbare scholen in Utrecht onaanvaardbaar vindt. Wolfsen: "De wachtlijsten zorgen ervoor dat ouders en scholieren geen echte vrije keuze meer hebben. Ik wil daarom als burgemeester alle schoolbesturen om de tafel hebben. Samen kunnen we ervoor zorgen dat ieder kind naar de school van zijn/haar keuze kan."

Over het hoger onderwijs meldde Wolfsen dat hij de samenwerking tussen hogeschool en universiteit en alle andere betrokken partijen (zoals de studentenhuisvesting) wil verbeteren. Wolfsen: "Utrecht is het hart, maar ook het hoofd van Nederland. Utrecht is onderwijsstad nummer 1. Als ik burgemeester word, maak ik een Pact voor het Onderwijs."

Vandaag, maandag 1 oktober, voert Wolfsen nog campagne in Utrecht-West en in het Centrum:

17.00 uur ­ 20.00 uur: fietstocht door Utrecht-West en eten in restaurant-café West.

20.30 uur ­ 22.00 uur: wandeling door het centrum en een bijeenkomst in het buurthuis Oudegracht.

22.00 uur: ontmoeting met bewoners in de Breedstraat en een buurtborrel in café Marktzicht. Wolfsen blijft slapen in de Breedstraat.



Ingezonden persbericht