Gemeente Delft

Delft kiest met passie voor Jeugdbeleid

Het College is akkoord gegaan met de aanzet tot een nota jeugdbeleid. Dit discussiestuk wordt in het najaar besproken met professionals en jongeren in de stad. Deze gesprekken geven input voor de uiteindelijke nota het jeugdbeleid 2008-2011. Goed jeugdbeleid is niet alleen van belang voor de sociale en culturele ontwikkeling van de stad, maar ook voor de economische ontwikkeling.

Belangrijk is dat een visie op het jeugdbeleid ook aangeeft hoe ouders, opvoeders, professionals en politici naar kinderen en jongeren kijken. In de afgelopen jaren heeft de visie op jeugd zich in toenemende mate ontwikkeld tot een probleemgerichte benadering. In Delft willen we de komende tijd vanuit een ander perspectief naar de jeugd kijken. Delft kiest voor een positieve insteek richting kinderen en jongeren, waarbij wordt uitgegaan dat kinderen en jongeren naarmate ze opgroeien steeds meer zelfstandig keuzes maken. Daarmee leveren zij ook een bijdrage aan een vrolijker en sterker Delft.

Bij een positieve visie op Delftse kinderen en jongeren hoort dat anderen hen serieus nemen, maar het betekent evengoed dat jongeren aanspreekbaar zijn op hun keuzes. Ook mag van jeugdigen verwacht worden dat ze meedoen en meehelpen. De omgeving schept daartoe kansen en stimuleert, maar bij het hoe en wat kan meer aan de jongeren worden overgelaten.

Daarnaast blijven we in Delft oog houden voor tekorten in ontwikkelingsmogelijkheden. De gemeente denkt daarbij aan maatregelen die de samenleving (o.a.: ouders, professionals en instellingen) zelf in staat stelt om de verantwoordelijkheid voor het goed opgroeien van kinderen weer op zich te nemen. Wanneer de omgeving desondanks fundamenteel tekort schiet in het garanderen van de basale veiligheid, zal de gemeente interventies toepassen om kinderen die veiligheid te garanderen.

In het visiestuk wordt een aantal centrale thema s benoemd waaronder participatie, verantwoordelijkheid en opvoeden, cultuur en verbinding, internationalisering, ontmoeting op straat en lifestyle en gezondheid/bewegen.

De aanzet tot het jeugdbeleid wordt als discussiestuk besproken in de commissie WIJZO van 9 oktober as. Eind november wordt er een conferentie georganiseerd met ruimte voor discussie over op de visie van het college en de centrale thema s. De opbrengsten van deze conferentie worden meegenomen in de uiteindelijke nota jeugdbeleid 2008-2011 die aan de gemeenteraad aangeboden.