Gemeente Rotterdam

Nr. 165
1 oktober 2007

Actieprogramma vastgesteld

Aanpak georganiseerde misdaad aangescherpt

Jaarlijks koopt de gemeente 200 woningen van malafide huiseigenaren, haalt ze 100 slachtoffers van mensenhandel uit de mensenhandelketen en krijgen growshops ten minste een maal per jaar een controle. Deze doelen staan in het Actieprogramma Maatschappelijke Integriteit dat door het College van B en W is vastgesteld. Doel van het programma is de verwevenheid tussen bovenwereld en onderwereld te bestrijden. Criminelen maken steeds vaker gebruik van legale structuren en gaan steeds professioneler te werk. Dat vraagt om een gerichte aanpak waarbij gemeente, politie, openbaar ministerie, belastingdienst en FIOD nauw samenwerken.

De aanpak bouwt voort op de samenwerking die in Rotterdam al jaren bestaat op het gebied van onder meer malafide huiseigenaren en vrijplaatsen zoals woonwagencentra. Ook het oprollen van hennepkwekerijen (ca. 1.000 sinds juli 2005) en het controleren van belwinkels maakt hier deel van uit. Het actieprogramma richt zich specifiek op drie gebieden: softdrugs, mensenhandel en malafide vastgoedhandel. Bij softdrugs gaat het om de keten van growshops, hennepteelt, coffeeshops, illegale verkoop en export. Mensenhandel richt zich op prostitutie, ontvoering, illegale arbeid en gesjoemel met huisvesting en paspoorten. In 2006 kregen 60 slachtoffers van jeugdprostitutie hulpverlening aangeboden. Ieder jaar moeten er 30 verdachten van mensenhandel door justitie vervolgd worden.

Een goed voorbeeld van hoe legale en illegale activiteiten door elkaar heen lopen is de malafide vastgoedhandel. Het gaat dan om taxatie- en hypotheekfraude, opdrijven van woningprijzen, illegale exploitatie van panden, huisvesten van illegalen en oplichting. Hierbij zijn naast de malafide handelaren ook taxateurs, notarissen en makelaars betrokken. Op dit moment zijn er 500 panden in beeld, inclusief de personen die een rol spelen bij (ver)koop, zoals taxateurs, tussenpersonen en kopers. De panden die de gemeente opkoopt worden opgeknapt door corporaties en weer verhuurd of verkocht.

noot voor de redactie/