A1 Team Nederland begint met podium en zesde plaats in World Cup

Zandvoort, 30 September 2007

Het derde A1GP seizoen is goed begonnen voor A1 Team Nederland. Bij hun thuisrace op Circuit Park Zandvoort eindigde het team in de Sprintrace op het podium als derde en in de Hoofdrace was het een achtste plaats en drie punten. Daarmee staat A1 Team Nederland nu zesde in de World Cup of Motorsport.

Na de regen van gisteren werd het vandaag steeds beter weer op een wederom volgepakt Zandvoort. De sfeer langs de baan was net als vorig jaar fantastisch met grote aantallen supporters uitgedost in oranje en gewapend met vlaggen en oranje rookpotten om zo A1 Team Nederland te steunen.

Vanaf een vijfde plaats begon Jeroen Bleekemolen vanochtend om 11.00 uur de Sprintrace over 12 ronden. Direct bij de start kon hij Zwitserland inhalen in de Tarzanbocht en klom naar een vierde plaats. Twee ronden later was Mexico aan de beurt, op dezelfde plek. Hoewel A1 Team Nederland direct aansloot achter Frankrijk en Bleekemolen ook de druk opvoerde zat een tweede plaats er niet in. Tegen het einde van de race kwam Mexico nog wel even opzetten, maar Bleekemolen wist de derde plaats te behouden voor A1 Team Nederland en haalde zo de eerste medaille en 10 punten binnen.

In tegenstelling tot eerdere seizoenen was de uitslag van de Sprintrace niet de startopstelling van de Hoofdrace, hiervoor was een aparte kwalificatie. A1 Team Nederland ging de race over 45 ronden van start als 11e. Nieuw dit seizoen is ook een verplichte tweede pitstop waarbij pas een half uur voor de start wordt verteld aan de teams tussen welke rondes deze gemaakt moet worden. Bij het naar buiten rijden richting startopstelling ontdekte A1 Team Nederland nog een elektronisch probleem, maar dat werd met snel en goed werk door het team samen met mensen van Zytek direct opgelost.

Bij de start ging Jeroen Bleekemolen voor de buitenkant en pakte gelijk een aantal plekken. Helaas kwam Bleekemolen in het gedrang en werd op het grind gedwongen door Tsjechië. Hierdoor viel A1 Team Nederland ver terug en moest het vanaf een zestiende plaats zich naar voren vechten.

Dankzij een goede eerste pitstop van het team en een sterke tweede stint van Bleekemolen lukte dit heel goed en al snel lag Nederland rond de zevende plaats. Dit alles vergezeld door het uitbundige gejuich van alle oranje supporters op de tribunes en in de duinen. Ook de tweede pitstop was goed, alleen had A1 Team Nederland de nieuwe banden al gebruikt, waar andere teams nog een nieuwe set hadden liggen. Hierdoor kon A1 Team Ierland de eerder aan A1 Team Nederland verloren plek weer terugpakken. De laatste paar rondes moest Bleekemolen nog flink verdedigen tegen regerend kampioen Duitsland, maar dat lukte en als achtste kwam A1 Team Nederland over de finish. Dit leverde het team nog eens drie punten op.

A1 Team Zuid Afrika won de Sprintrace en eindigde als tweede in de Hoofdrace. Zij voeren het kampioenschap dan ook aan. A1 Team Groot Brittanië wist de Hoofdrace naar zich toe te trekken.

A1 Team Nederland Jan Lammers was blij om in met een podium te beginnen; "Het podium in de eerste race was natuurlijk fantastisch, het publiek had nog een podium van vorig jaar tegoed van ons, dus ik ben blij dat we dat gelijk hebben kunnen geven. Om na een slechte kwalificatie met een podium en een zesde plaats in de World Cup onze thuisrace te kunnen besluiten doet me goed. We hebben veel geleerd dit weekend en kunnen het gewoon heel goed gaan doen dit seizoen. Bij de start van de Hoofdrace gokte Jeroen en lag bijna op een achtste plaats. Kom je daarmee weg dan heb je de kans om met de top zes mee te draaien. Tegen de pech bij de start heeft hij eigenlijk steeds aangereden, maar dat was iets wat hij gewoon moest proberen. De laatste set banden was moeilijk, dat waren de gebruikte terwijl de rest op nieuwe banden reed. Het uiteindelijke resultaat is een goed uitgangspunt voor het seizoen."

A1 Team Nederland coureur Jeroen Bleekemolen had naast de beide races ook weer genoten van de sfeer langs de baan; "Net als vorig jaar kon ik het publiek zien tijdens de race en opnieuw was dat echt te gek, steeds als ik langskwam juichende mensen. In de Audi S waren twee tribunes met heel veel kleine vlaggetjes en dat was echt een waanzinnig gezicht. Het podium in de Sprint race hadden we gewoon nodig na gisteren. Het was ook precies wat ik me voorgenomen had na de kwalificatie en natuurlijk helemaal super om het hier te doen. De Hoofdrace hebben we eigenlijk gisteren al verloren. Ik gokte met de start op de buitenkant en had ook een paar auto's te pakken, maar werd vervolgens naar buiten gedrukt en viel ver terug. Na de pitstop in mijn tweede stint ging het heel goed, heb ik zes auto's in kunnen halen. Alleen toen ik naar buiten ging na de tweede stop ging het een stuk minder. Ierland was zo'n 2 seconden sneller op de nieuwe banden, daar had ik geen kans tegen."

A1 Team Nederland heeft nu 13 punten. Zuid Afrika leidt met 28 punten. De volgende A1GP is op 14 oktober op het circuit van Brno in Tsjechië.