Ingezonden persbericht


Samenwerkende Hulporganisaties gemoderniseerd

Persbericht

Den Haag, 1 oktober 2007

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) zijn vanaf 1 oktober omgevormd tot een stichting met statuten en reglementen. Al bestaande afspraken zijn hiermee nu verder uitgebreid en geformaliseerd. Dit betekent dat als er een grote ramp gebeurd een aantal hulporganisaties klaar staan om samen een nationale actie op te zetten. Tot de SHO behoren acht organisaties: ICCO&Kerk in Actie, Cordaid, het Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Stichting Vluchteling, Tear, Terre des Hommes en Unicef Nederland.

De vorige overeenkomst tussen de leden van de SHO liep af in 2007. Na de nodige besprekingen is besloten een stichting op te richten. Er is verder een aantal belangrijke wijzigingen aangebracht ten opzichte van afspraken die in bij de start van de SHO in 1989 zijn gemaakt om beter te kunnen aansluiten bij huidige eisen van kwaliteit en transparantie.

In de stichting zal elk lid van de SHO voortaan vooraf moeten aangeven aan welke projecten het geld besteed zal worden en op basis van deze aanvraag kan de organisatie een bedrag toegekend krijgen. Eerder was het geval dat organisaties een bedrag toegekend kregen en vervolgens onderzochten aan welke projecten het kon worden besteed. Daarnaast kunnen andere organisaties toetreden tot de SHO. Nieuwe toetreders, maar ook de bestaande leden, worden gecontroleerd door een onafhankelijke Raad van Toezicht. Verder zal de stichting SHO worden gecontroleerd door een onafhankelijke Raad van Advies. De nieuwe afspraken hebben verder betrekking op het houden van nationale acties voor slachtoffers van een ramp, zoals de voorwaarden voor het houden van een actie, de looptijd van de actie, de toetredingscriteria voor nieuwe deelnemers, en betreffen afspraken over het werven van fondsen, de besteding van de geworven fondsen, het financieel beheer en de richtlijnen voor rapportage.

Marc Hofstra, voorzitter van de SHO, is zeer verheugd over de nieuwe stichting: 'Niet alleen is er nu sprake van een heldere juridische structuur, maar de SHO komt hiermee ook tegemoet aan de eisen van kwaliteit en transparantie die gesteld kunnen worden aan elk goed doel. Op deze manier kunnen zo veel mogelijk slachtoffers van een ramp zo snel mogelijk geholpen worden.'

De SHO zijn een samenwerkingsverband van acht Nederlandse hulporganisaties. Bij grote rampen werken ze samen in een nationale actie met als doel geld in te zamelen op een gezamenlijk gironummer; informatie te geven over de humanitaire situatie in het rampgebied; hulp aan mensen in het getroffen gebied samen met andere (lokale en internationale) organisaties zo goed mogelijk af te stemmen en samen te rapporteren over de bestedingen van de opbrengst van deze actie.

De SHO hebben 34 keer een nationale actie gevoerd. De top 5 van de acties met de hoogste opbrengsten zijn: Help slachtoffers aardbeving Azië (tsunami) 2004/2005 opbrengst: ¤ 208,3 miljoen. Kosovo 1999/2000 opbrengst: ¤ 52 miljoen. Help Slachtoffers Aardbeving Pakistan, India en Afghanistan 2005 Opbrengst: ¤ 42,2 miljoen Midden Amerika (orkaan Mitch) 1998/1999, opbrengst: ¤ 37 miljoen. Rwanda 1994, opbrengst: ¤ 35,8 miljoen.


---

Noot voor de redactie,